Kepenų angiomiolipoma: klinikinis atvejis ir literatūros apžvalga - Strelčenko, Jekaterina; Kuliavas, Justas; Stratilatovas, Eugenijus; Dulskas, Audrius (Lietuvos chirurgija, 2023)
Įvadas. Kepenų angiomiolipomos yra gana reti, dažniausiai gerybiniai navikai, priklausantys epitelioidinių ląstelių navikų grupei. Šio tipo navikus sudaro lygiųjų raumenų ir riebalinės ląstelės bei kraujagyslės. Klinikinio atvejo pristatymas. Straipsnyje aptariamas 50 m. paciento atvejis. Pacientas atsiųstas į Nacionalinį vėžio institutą atlikus ultragarsinį pilvo tyrimą, kurio metu atsitiktinai aptiktas darinys kepenyse. Atlikus viso kūno kompiuterinės tomografijos tyrimą, VII/VIII/V/V/VI segmentuose nustatytas didelis kepenų darinys. Atlikta dešiniosios kepenų skilties trisegmentomija. Patologinis tyrimas atskleidė esant retą gerybinį naviką – angiomiolipomą. Pooperacinė eiga buvo sklandi, devintą pooperacinę dieną pacientas išleistas gydytis ambulatoriškai. Po operacijos praėjus dviem mėnesiams pacientui nepasireiškė jokių recidyvų ar vėlyvųjų komplikacijų. Išvada. Kepenų angiomiolipoma yra retas, įprastai gerybinis navikas, kurio eiga gali būti piktybinio pobūdžio. Angiomiolipomą galima diagnozuoti radiologiniais tyrimais, atlikus biopsiją ar operaciją. Dažniausiai taikomas gydymas – chirurginė rezekcija.
Keywords: kepenų angiomiolipoma; navikas; rezekcija