Kepenų biopsijos sukeltas hemotoraksas – reta jatrogeninė komplikacija - Samiatina-Morkūnienė, Diana; Silickytė, Rūta; Jankauskaitė, Gabija (Lietuvos chirurgija, 2023)
Kepenų biopsija – tiksliausias intervencinis tyrimas, diagnozuojant kepenų ligas. Remiantis Higienos instituto pateikta informacija, Lietuvoje 2022 m. atliktos 968 perkutaninės kepenų biopsijos. Vis dėlto iki šiol Lietuvos mokslinėje literatūroje nėra skelbiama duomenų apie šios procedūros komplikacijas. Užsienio mokslinės literatūros duomenimis, komplikacijų dažnis po šios procedūros siekia 2,4–9,5 proc. Dažniausiai pasireiškia nesunkios komplikacijos: hematomos, karščiavimas, skausmas biopsijos vietoje. Ypač retos komplikacijos: hemotoraksas, pneumotoraksas, krūtinės ląstos ir pilvaplėvės ertmės organų pažaida (dažnis siekia iki 0,04 proc. atvejų). Straipsnyje pristatoma itin reta komplikacija – kepenų biopsijos sukeltas hemotoraksas, kurio gydymo sėkmę aptariamu atveju lėmė ankstyva diagnostika ir laiku atlikta chirurginė intervencija.
Keywords: kepenų biopsija; jatrogeninė komplikacija; hemotoraksas; sukrešėjęs hemotoraksas