Klinikinis atvejis: perkutaninė cholecistostoma kaip sveikimo pradžia - Gudelytė, Gabrielė; Sileikis, Audrius (Lietuvos chirurgija, 2024)
Įvadas. Ūminis cholecistitas – viena dažniausių senyvo amžiaus pacientų ligų. Įprastai pagrindinis gydymas yra laparoskopinė cholecistektomija, tačiau didelės rizikos pacientams šis invazyvus gydymo būdas gali būti pavojingas. Minėtais atvejais taikytinas alternatyvus gydymas – perkutaninė cholecistostoma. Vis dėlto pasaulyje jos efektyvumas prieštaringas. Klinikinis atvejis. Straipsnyje pristatomas 78 m. vyro, kuriam diagnozuotas ūmus kalkuliozinis cholecistitas, klinikinis atvejis. Pacientas paguldytas į ligoninę labai prastos būklės, per tris paras būklė dar labiau pablogėjo. Dėl didelės gretutinių ligų įvairovės pacientui atlikta perkutaninė cholecistostoma, kuri pooperaciniu laikotarpiu komplikavosi į subkapsulinę hematomą, pasireiškė cholecistostomos vamzdelio disfunkcija. Praėjus keturiems mėnesiams, atlikta laparoskopinė cholecistektomija. Pooperacinis laikotarpis buvo sklandus, komplikacijų nenustatyta. Išvados. Apibendrinant galima teigti, kad perkutaninė cholecistostomija gali būti sėkminga ir vertinga trumpalaikio kritinės būklės pacientų gydymo galimybė. Vis dėlto šių pacientų gydymo galimybės turėtų būtų individualios ir pagrįstos chirurgo klinikiniu sprendimu.
Keywords: perkutaninė cholecistostoma; ūmus cholecistitas; cholecistektomija