Pirminė ne Hodžkino limfoma smilkinkaulyje: klinikinio atvejo aprašymas - Trainavičius, Rokas; Sinkevičiūtė, Saulė (Lietuvos chirurgija, 2025)
Limfomos sudaro maždaug 2,5 proc. visų galvos ir kaklo piktybinių navikų, tačiau pirminis smilkinkaulio pažeidimas itin retas. Kaip ir kitų smilkinkaulio piktybinių darinių, limfomos diagnozė dažnai nustatoma pavėluotai, o tai daro neigiamą įtaką gydymo rezultatams ir prognozei. Straipsnyje aprašomas 55 m. vyro klinikinis atvejis. Pacientas atvyko į ligoninę dėl kairės pusės veido parezės, suprastėjusios klausos kaire ausimi ir kairės ausies skausmo. Operacijos metu paimta biopsinė medžiaga patvirtino difuzinę didelių B ląstelių limfomą, infiltruojančią speninę ataugą, išorinę klausomąją landą ir būgninę ertmę. Šis atvejis pabrėžia smilkinkaulio limfomos diagnostinius iššūkius, ypač kai klinikiniai požymiai primena nepiktybinius susirgimus. Pacientams, kuriems pasireiškia išliekantys otologiniai simptomai kartu su veidinio nervo pažeidimu, būtina atlikti išsamius diagnostinius tyrimus ir neatmesti piktybinio proceso tikimybės, kol bus patvirtinta galutinė diagnozė. Ankstyva diagnostika, taikant pažangius vaizdinius ir histologinius tyrimus, yra esminė, siekiant taikyti tinkamiausią gydymą ir užtikrinti geresnes išeitis.
Keywords: limfoma; smilkinkaulio piktybiniai dariniai; ne Hodžkino limfoma