Tiesiosios žarnos adenokarcinomos ir vulvos ragėjančios plokščialąstelinės karcinomos pasireiškimas kartu: klinikinio atvejo analizė ir literatūros apžvalga - Laukaitytė, Odeta; Brazytė, Gustė; Latkauskas, Tadas; Paškauskas, Saulius (Lietuvos chirurgija, 2025)
Įvadas. Vulvos karcinoma – retas piktybinis navikas. Tiesiosios žarnos vėžys – dažnesnis onkologinis susirgimas. Abi šios ligos kartu pasireiškia itin retai. Klinikinis atvejis. 76 m. moteris kreipėsi dėl kraujavimo iš tiesiosios žarnos. Prieš tai pacientei ambulatoriškai diagnozuota vulvos ragėjanti plokščialąstelinė karcinoma (G1), nesusijusi su žmogaus papilomos virusu (ŽPV). Vaizdiniai tyrimai atskleidė esant navikines mases vulvoje ir tiesiojoje žarnoje bei patologinius limfmazgius. Atlikus biopsiją, patvirtinta tiesiosios žarnos naviko adenokarcinoma in situ. Pacientei atlikta obstrukcinė tiesiosios žarnos rezekcija, suformuojant kolostomą, vulvos rezekcija ir limfadenektomija. Pooperaciniu laikotarpiu taikyta antibiotikoterapija. Ji nutraukta po septynių dienų dėl stabilių uždegiminių rodiklių. Pacientė išleista iš ligoninės geros būklės, jai suplanuota reabilitacija sanatorijoje ir adjuvantinė terapija. Išvada. Tiesiosios žarnos adenokarcinoma ir vulvos ragėjanti plokščialąstelinė karcinoma kartu pasireiškia itin retai. Vulvos vėžio rizikos veiksniai (ŽPV, rūkymas, imunosupresija, lichen sclerosus) ir tiesiosios žarnos vėžio rizikos veiksniai (genetinė predispozicija, gyvenimo būdo veiksniai, tokie kaip rūkymas, alkoholio vartojimas, uždegiminės žarnyno ligos) skiriasi. Vis dėlto tam tikri genetiniai sindromai ir gyvenimo būdo veiksnių sąveikos gali lemti šių dviejų atskirų navikų išsivystymą. Kalbamuoju atveju, atsižvelgus į dviejų pirminių navikų gydymo sudėtingumą, galima teigti, kad itin svarbus multidisciplininis chirurginis gydymas. Būtini tolesni tyrimai, siekiant nustatyti galimus biologinius ryšius ir optimizuoti tokių retų onkologinių atvejų diagnostikos ir gydymo strategijas.
Keywords: tiesiosios žarnos karcinoma; vulvos karcinoma; vulvos vėžio rizikos veiksniai; tiesiosios žarnos vėžio rizikos veiksniai; vulvos plokščialąstelinė karcinoma; tiesiosios žarnos adenokarcinoma