Vaikui diagnozuotos kasos solidinės pseudopapilinės karcinomos chirurginis gydymas ir pooperacinės komplikacijos: atvejo analizė - Šimkūnaitė, Kotryna; Lukošiūtė-Urbonienė, Aušra; Vanagas, Tomas (Lietuvos chirurgija, 2025)
Kasos solidinė pseudopapilinė karcinoma (SPN) – reta, mažo piktybiškumo potencialo kasos neoplazma, dažniausiai pasireiškianti jauniems pacientams. Nors liga dažniau diagnozuojama suaugusiesiems, SPN sudaro apie 8–12 proc. visų vaikams nustatomų kasos navikų. Diagnostiką apsunkina tai, kad dažniausiai navikai ilgą laiką nesukelia jokių simptomų, todėl aptinkami jau dideli – 5–7 cm. Be to, daliai sergančiųjų gali pasireikšti nespecifiniai simptomai, kurie taip pat gali komplikuoti diagnostinį procesą. Pirmojo pasirinkimo gydymas – kasos rezekcinė operacija, kurios metu radikaliai pašalinamas navikas. Ilgalaikė SPN prognozė įprastai gera, tačiau pooperaciniu laikotarpiu dažnai išsivysto kasos fistulė, kuriai gydyti gali reikėti antibiotikų terapijos ir parapankreatinio skysčio sankaupų drenavimo. Straipsnyje pristatomas klinikinis atvejis, kai 15 m. mergaitei atsitiktinai diagnozuota kasos solidinė pseudopapilinė karcinoma, lokalizuota kasos uodegoje, ir atlikta formali kasos rezekcija. Aptariama atidaus paciento stebėjimo pooperaciniu laikotarpiu svarba, galimos pooperacinių komplikacijų priežastys.
Keywords: vaikai; solidinis pseudopapilinis navikas; chirurginis gydymas; kasos navikas; pooperacinės komplikacijos