Fetal renal cysts: prenatal diagnostics and interventional treatment - Arlauskienė, Audronė; Bartkutė, Karolina; Laužikienė, Dalia (Lietuvos chirurgija, 2013)
Background / objectiveFetal genitourinary tract anomalies are the most common anomalies diagnosed antenataly. Most fetal urinary tract abnormalities are well seen with ultrasound. Punctation and aspiration of fetal cyst are usually performed if there is a risk of damage for fetal vital organs. Biochemical analysis of cyst fluid for the detection of cyst origin is being used. In cases of isolated one kidney pathology fetal outcome is good. This clinical case demonstrates diagnostics, interventional treatment and outcome of fetal renal cyst.Key words: fetus, cyst, prenatal dignostics, interventional treatment.Vaisiaus inkstų cistiniai dariniai: prenatalinė diagnostika ir intervencinis gydymasĮvadas / tikslasVaisiaus šlapimo takų raidos ydos yra dažniausiai diagnozuojamos lyginant su kitų sistemų raidos ydomis. Pagrindinis tyrimo metodas, padedantis nustatyti vaisiaus inkstų cistas, yra vaisiaus echoskopija. Vaisiaus inkstų cistos punktuojamos, kai atsiranda kitų organų pažeidimo grėsmė. Cistos kilmei patikslinti naudojamas punktato biocheminis ištyrimas. Prognozė vaisiui būna gera, esant izoliuotai vienpusei patologijai. Šis klinikinis atvejis iliustruoja vaisiaus inkstų cistos diagnostiką, intervencinį gydymą ir baigtį.Reikšminiai žodžiai: vaisius, cistiniai dariniai, prenatalinė diagnostika, intervencinis gydymas.