Suaugusiųjų žarnos invaginacija: klinikinio atvejo pristatymas ir literatūros apžvalga - Jurgaitis, Jonas; Sologubovas, Saulius; Asejev, Viktor; Paškonis, Marius; Lipnickas, Vytautas; Dukštaitė, Asta; Rutkauskaitė, Dileta; Strupas, Kęstutis (Lietuvos chirurgija, 2012)
Jonas Jurgaitis1, Saulius Sologubovas2, Viktor Asejev2, Marius Paškonis1, Vytautas Lipnickas1, Asta Dukštaitė3, Dileta Rutkauskaitė3, Kęstutis Strupas1, 21Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos Pilvo chirurgijos centras, Santariškių g. 2, LT-08661 Vilnius2Vilniaus universiteto Medicinos fakultetas3Vilniaus universiteto ligoninė Santariškių klinikos, Radiologijos ir branduolinės medicinos centrasEl. paštas: jonas.jurgaitis@santa.ltĮvadasŽarnos invaginacija yra apibūdinama kaip proksimalinio žarnos segmento įsimovimas į distaliau esančią jos dalį. Žarnos invaginacija dažniausiai pasitaiko vaikų amžiuje. Suaugusiems asmenims žarnų invaginacija yra reta chirurginė liga, kurią paprastai sukelia jau esantis žarnos pažeidimas, veikiantis kaip invaginacijos viršūnė. Numanomas sergamumas – du trys atvejai iš milijono gyventojų per metus. Suaugusiems pacientams invaginacija pasireiškia įvairiais simptomais, kurie gali būti ūmūs, intermituojantys ar lėtiniai. Daugumai pacientų iki operacijos nustatoma žarnų obstrukcijos diagnozė (apie 50 proc.), o tikroji diagnozė paaiškėja tik operacijos metu.Klinikinis atvejisPacientas atvyko turėdamas žarnyno nepraeinamumo kliniką. Atlikus pilvo organų echoskopiją, rasta gastrostazė ir pakitusi plonoji žarna. Diagnozei patikslinti buvo atliktas kompiuterinės tomografijos tyrimas, rasta tuščiosios žarnos invaginacija. Atlikta operacija, kurios metu reponavus invaginaciją rastas spindį užkemšantis 8 cm tumoras. Pašalintas 70 cm ilgio plonosios žarnos segmentas. Operacinės medžiagos patologinio tyrimo metu nustatytas navikas – lipoma. Šis atvejis pabrėžia neįprastą suaugusiųjų žarnos invaginacijos atvejį, sukeltą plonosios žarnos lipomos.IšvadosSuaugusiųjų žarnos invaginacija yra reta chirurginė liga, kurią diagnozuoti palyginti sudėtinga dėl menkos klinikos, o tikroji invaginacijos priežastis paaiškėja tik operacijos metu.Reikšminiai žodžiai: žarnos invaginacija, lipoma.Bowel intussusception in adults: a case report and literature reviewJonas Jurgaitis1, Saulius Sologubovas2, Viktor Asejev2, Marius Paškonis1, Vytautas Lipnickas1, Asta Dukštaitė3, Dileta Rutkauskaitė3, Kęstutis Strupas1, 21Vilnius University Hospital “Santariškių klinikos”, Center of Abdominal Surgery, Santariškių Str. 2, LT-08661 Vilnius, Lithuania2Vilnius University, Medical Faculty3Vilnius University Hospital “Santariškių klinikos”, Center of Radiology and Nuclear Medicine, Santariškių Str. 2, LT-08661 Vilnius, LithuaniaE-mail: jonas.jurgaitis@santa.ltBackgroundIntussusception occurs when a proximal segment of the bowel (intussusceptum) telescopes or invaginates into the lumen of the adjacent distal segment (intussuscipiens). Intussusception is usually found in children. The incidence of intussusception in adults is only 2–3 cases per million per year and is usually caused by a small bowel lesion acting as the apex of the intussusception. The clinical symptoms of intussusception in adults vary and may present as acute, intermittent or chronic. Usually, bowel obstruction is diagnosed, and the diagnosis of intussuception remains unclear preoperatively.Case reportThe patient presented with symptoms of bowel obstruction. She underwent several diagnostic procedures, including sonoscopy; finally, the possibility of intussusception was raised by a computed tomographic scan of the abdomen. The patient underwent a reduction on intussusception and resection of the intussuscepted intestine, which resulted in a long-lasting resolution of the symptoms. The resected specimen contained a tumour which was diagnosed histopathologically as an intestinal lipoma. This case highlights the uncommon causation of adult intussusception by an intestinal lipoma.ConclusionUnfortunately, the diagnostics of bowel intussusception in adults is still relatively difficult due to the lack of specific symptoms, and the real cause of intussusception is revealed only perioperatively.Key words: bowel intussusception, lipoma