Stafilokokinio anatoksino vartojimas pooperacinėms žaizdoms gydyti: klinikinio atvejo aprašymas - Šemetienė, Giedrė; Gatelienė, Eglė; Uždavinys, Giedrius (Lietuvos chirurgija, 2010)
Giedrė Šemetienė, Eglė Gatelienė, Giedrius UždavinysVilniaus universiteto ligoninės Širdies ir kraujagyslių ligų klinikos Širdies chirurgijos centras,Santariškių g. 2, LT-08661 VilniusVilniaus universiteto Širdies chirurgijos centrasEl paštas: egleu@yahoo.comPooperacinis mediastinitas po aortokoronarinių jungčių operacijų – reta, bet labai grėsminga komplikacija, lemianti didelį mirštamumą, sudėtingą gydymą, daugybę papildomų chirurginių procedūrų, ilgą gydymo stacionare laiką, keliolika kartų išaugusias gydymo išlaidas. Šiuolaikiniai gydymo metodai ne visada duoda norimą poveikį, todėl kartais pravartu prisiminti ir seniai pamirštus, bet kartais labai veiksmingus gydymo metodus. Šiame straipsnyje nagrinėjame ligonio, sergančio išemine širdies liga, kuriai būdingas išplitęs visų vainikinių arterijų pažeidimas, klinikinį atvejį. Po operacijos, kurios metu suformuotos 5 apeinamosios aortokoronarinės jungtys, pacientui išsivystė pūlinis mediastinitas, kurį net 8 mėnesius teko gydyti stacionare. Žaizdai sugijus antriniu būdu, krūtinėje, pjūvio vietoje, išliko fistulė, kuri neužgijo dar vienerius metus. Tik pritaikius gydymą stafilokokiniu anatoksinu, fistulę pavyko sugydyti per 2 mėnesius. Šiuolaikinėje širdies chirurgijos praktikoje beveik nebenaudojamas gydymo metodas – imunizacija stafilokokiniu anatoksinu – galėtų būti puiki alternatyva, kai tradiciniai gydymo metodai negelbsti.Reikšminiai žodžiai: mediastinitas, stafilokokinis anatoksinas, imunizacija.Staphylococcal anatoxin in treatment of surgical wounds: case reportGiedrė Šemetienė, Eglė Gatelienė, Giedrius UždavinysVilnius University, Clinic of Cardiovascular Diseases, Centre of Cardiac Surgery,Santariškių str. 2, LT-08661 Vilnius, LithuaniaVilniaus universiteto Širdies chirurgijos centrasE-mail: egleu@yahoo.comPostoperative mediastinitis after coronary artery by-pass grafting operations is a rare but threatening complication, causing a high mortality, complicated treatment with a number of additional surgical procedures, long in-hospital stay, several times higher treatment costs. The modern methods of treatment not always enable to achieve desirable results, that is why sometimes it is reasonable to think of old and even forgotten methods of treatment, which might be highly effective in some cases. We present a case of a patient ill with coronary artery disease and three-vessel pathology, who underwent a coronary artery by-pass grafting operation (5 grafts) in our clinic and developed a postoperative complication – mediastinitis, which needed 8 months of in-hospital stay. The patient was discharged from the hospital with a sternal fistula, which persisted for 12 months more despite the complex treatment. Only treatment with staphylococcal anatoxin enabled a closure of the fistula within 2 months. Immunization with staphylococcal anatoxin – the method that is no longer used in modern cardiac surgery – might be a perfect alternative when standard treatment fails.Key words: mediastinitis, staphylococcal anatoxin, imunization.