Viršutinės galūnės segmentų replantacijų 25 metų apžvalga - Mažeika, Šarūnas; Stundžaitė-Baršauskienė, Giedrė; Vitkus, Kęstutis (Lietuvos chirurgija, 2010)
Šarūnas Mažeika, Giedrė Stundžaitė-Baršauskienė, Kęstutis Vitkus1Vilniaus universiteto Reumatologijos, traumatologijos-ortopedijos ir rekonstrukcinės chirurgijos klinikos Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos centras,Žygimantų g. 3/1, LT-01102 Vilnius2Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Centro filialo Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos skyriusEl paštas: smazeika@erdves.ltStraipsnyje apžvelgiamos 25 metų (1983–2007) viršutinės galūnės replantacijų patirtis. Į tyrimą įtraukti pacientai, kuriems buvo visiškai arba iš dalies amputuotas viršutinės galūnės segmentas, traumos metu pažeisti griaučiai ir kraujotaka, replantacijos metu atkurta kraujotaka. Retrospektyviai išanalizuotos 1573 pacientų, kuriems buvo replantuoti 1942 segmentai, ligos istorijos. Išnagrinėta replantacijų priežastys, tipai, traumuojantys įrankiai, pacientų socialinė padėtis ir šių rodiklių kitimas. Įvertintas replantų prigijimas pagal amputacijų tipus. Nustatyta prigijimo sėkmės priklausomybė nuo lyties. Atskirai įvertinta vaikų, paauglių replantacijų dinamika. Analizuota nejautros tipo atliekant replantacijas dinamika. Aptartos replantacijų skaičiaus mažėjimo priežastys.Reikšminiai žodžiai: amputacija, replantacija, pirštai, ranka, anastomozė, viršutinė galūnėReplantations of upper extremity segments: a 25-years reviewŠarūnas Mažeika, Giedrė Stundžaitė-Baršauskienė, Kęstutis Vitkus1Vilnius University Clinics of Rheumatology, Traumatology-Ortopaedics and Reconstructive Surgery,Žygimantų Str. 3/1, LT-01102 Vilnius, Lithuania2Hospital Santariškių Clinics, Department of Plastic and Reconstructive SurgeryE-mail: smazeika@erdves.ltWe overview a 25-year (1983–2007) experience in replantations. The retrospective study included patients according to following criteria: completely or partially amputated upper limb segment, injured skeleton and circulation (vitality), performed replantation or revascularization. 1573 patients’ histories were included. 1942 upper limb segments were replanted for 1973 patients. We analyzed the cause and type of amputation, tools of injury, patients’ social situation and dynamics of change. We evaluated the successful rate of replantation in different types of amputation. We found differences in survival due to the patient’s gender. We analyzed the dynamics of replantations in children and adolescents separately. Also, we analyzed the dynamics of different types of anesthesia for replantations. We discussed the reasons for the reduced number of replantations.Keywords: amputation, replantation, digits, hand, anastomosis, upper extremity