Galvos smegenų arterioveninės malformacijos - Bičkutė, Irena; Avižonis, Mindaugas (Lietuvos chirurgija, 2009)
Irena Bičkutė1, Mindaugas Avižonis21 Švenčionių rajono ligoninė, Partizanų g. 4, LT-18126 Švenčionys2 Mykolo Marcinkevičiaus ligoninė, Kauno g. 7/2, LT-03215 VilniusEl paštas: ibickute@gmail.comGalvos smegenų arterioveninė malformacija (AVM) – įgimta smegenų patologija, kuriai būdingos patologinės arterijų ir venų jungtys, kuriomis arterinis kraujas patenka į smegenų venas, aplenkdamas normalų kapiliarų tinklą. Ši patologija reta, tačiau sukelia daug anatominių ir fiziologinių pokyčių, kelia pavojų gyvybei. Straipsnyje trumpai aprašoma AVM paplitimas, kilmė, patologija, klinika, diagnostika ir gydymas.Reikšminiai žodžiai: galvos smegenų arterioveninė malformacija, etiologija, epidemiologija, klinika, diagnostika, gydymas.Arteriovenous malformations of the brainIrena Bičkutė1, Mindaugas Avižonis21 The Švenčioniai Regional Hospital, Partizanų g. 4, LT-18126 Švenčionys, Lithuania2 The Mykolas Marcinkevičius Hospital, Kauno str. 7/2, LT-03215 Vilnius, LithuaniaE-mail: ibickute@gmail.comArteriovenous malformation (AVM) of the brain is a congenital vascular disease and has three morphologic components: the dysplastic vascular nidus, the feeding arteries, and the draining veins. The underlying lesion appears to represent a perpetuation of primitive arteriovenous communications which normally should be replaced by an intervening capillary network. AVM is potentially life-threatening and causes many anatomical and physiological changes. This article contains a description of epidemiology, etiology, pathology, clinic, diagnostics and treatment of brain AVM.Key words: arteriovenous malformation of the brain, etiology, epidemiology, clinic, diagnostics, treatment