Minkštųjų audinių kalcinozės komplikacija – trofinės opos - Pilipaitytė, Loreta; Rimdeika, Rytis (Lietuvos chirurgija, 2008)
Loreta Pilipaitytė, Rytis RimdeikaKauno medicinos universiteto klinikų Plastinės ir rekonstrukcinėschirurgijos klinika, Eivenių g. 2, LT-50009 KaunasEl paštas: loreta.pilipaityte@gmail.comApie 1% Žemės gyventojų yra atsivėrusios įvairios kilmės opos. Vaskulito nulemtos opos gali atsirasti pacientams, sergantiems įvairiomis jungiamojo audinio ligomis, tokiomis kaip reumatoidinis artritas, sklerodermija ir kitos. Stipriai ligos pažeistuose minkštuosiuose audiniuose gali pradėti kauptis kalcio druskos. Literatūroje ši patologija vadinama distrofine kalcinoze. Patogenezinis mechanizmas nėra iki galo aiškus. Tačiau neabejotina, jog kalcio druskų sankaupos gali sukelti odos išopėjimus, komplikuotis lokaliu uždegimu ir infekcija. Pagrindinės opų atsivėrimo priežastys – vaskulitas ir poodžio kalcifikatai. Gydymas kompleksinis ir sudėtingas. Aprašome klinikinį atvejį, kai pacientei, sergančiai reumatoidiniu artritu, atsivėrė opos kojose.Pagrindiniai žodžiai: minkštųjų audinių kalcinozė, reumatoidinis artritas, lėtinės oposCalcinosis of the soft tissues complicated by trophic ulcersLoreta Pilipaitytė, Rytis RimdeikaKaunas Medical University Hospital, Clinic of Plastic and Reconstructive Surgery,Eivenių str. 2, LT-50009 Kaunas, LithuaniaE-mail: loreta.pilipaityte@gmail.comLeg ulcers of different etiology disable about 1% of the Earth’s population. Vasculitic wounds may be associated with a variety of connective tissue diseases such as rheumatoid arthritis, sclerodermia, etc. Generalized tissue damage can lead to deposition of insoluble compounds of calcium in subcutaneous tissues in cases of connective tissue diseases. Regardless of the etiology, the mechanism of dystrophic calcifications is not well understood. But it is clear that calcinotic accumulations may lead to skin ulceration complicated with local inflammation and infection. Their management is complex and complicated. We present case study of deposition of calcium salts in soft tissues complicated by large leg ulcers in a patient with rheumatoid arthritis.Keywords: soft tissue calcinosis, rheumatoid arthritis, chronic ulcers