Protonų siurblio inhibitorių vaidmuo klinikinėje praktikoje - Bytautienė, Ramunė; Trečiokaitė, Ilona; Valantinas, Jonas (Lietuvos chirurgija, 2006)
Protonų siurblio inhibitorių vaidmuo klinikinėje praktikojeRamunė Bytautienė, Ilona Trečiokaitė, Jonas ValantinasVilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikųHepatologijos, gastroenterologijos ir dietologijos centras,Santariškių g. 2, LT-08661 VilniusEl paštas: jonas.valantinas@santa.ltProtonų siurblio inhibitoriai (PSI) yra pirmo pasirinkimo vaistai gydant gastroezofaginio refliukso ligą, jos komplikacijas, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligę. Jie efektyviai naikina Helicobacter pylori sergant peptinėmis opomis. Tai saugūs ir gerai toleruojami vaistai. PSI nepakeičiami gydant nesteroidinių vaistų nuo uždegimo (NVNU) sukeltą opaligę, jos profilaktikai, ypač jei NVNU turi būti vartojami ir toliau.Reikšminiai žodžiai: Protonų siurblio inhibitoriaiThe role of proton pump inhibitors in the clinical practiceRamunė Bytautienė, Ilona Trečiokaitė, Jonas ValantinasCenter of Hepatology, Gastroenterology and Dietology,Vilnius University Hospital "Santariškių klinikos",Vilnius, Santariškių str. 2, LT-08661 Vilnius, LithuaniaE-mail: jonas.valantinas@santa.ltAcid-related disorders of the upper gastrointestinal tract are the most important indications for treatment with a proton pump inhibitor (PPI). PSIs have become the gold standard for gastroesophageal reflux disease and peptic ulcer treatment. They are effective for Helicobacter pylori eradication in patients with peptic ulcers. PPI are irreplaceable in achieving healing in ulcers related to non-steroid anti-inflammatory drugs, even during their continued, long-term use, and prevention of such lesions. PPI are safe and well tolerated medicines.Key words: proton pump inhibitor