Plonos adatos aspiracinė biopsija diagnozuojant skydliaukės vėžį - Kaubrienė, Edita Mišeikytė; Ulys, Albertas; Trakymas, Mantas; Rimienė, Jolita (Lietuvos chirurgija, 2007)
Edita Mišeikytė Kaubrienė1,  Albertas Ulys1, Mantas Trakymas1,  Jolita Rimienė21 Vilniaus universiteto Onkologijos institutas, Santariškių g. 1, LT-08660 Vilnius2 Valstybinis patologijos centras, Santariškių g. 1, LT-08660 VilniusEl paštas: emkaubriene@yahoo.comPlonos adatos aspiracinė biopsija yra patikimiausias skydliaukės mazgų diagnostikos metodas („aukso standartas“). Plonos adatos aspiracinė biopsinė – tai pradinis čiuopiamų ir nečiuopiamų skydliaukės mazgų stebėjimo ir gydymo strategijos žingsnis. Šio diagnostikos metodo patikimumui turi įtakos tyrėjų, atliekančių aspiracines biopsijas ir citologinius tyrimus, įgūdžiai, ypač svarbūs diferencijuojant nepiktybinius ir piktybinius folikulinius pakitimus. Tyrimas leidžia sumažinti dėl mazginės strumos atliekamų tiroidektomijų skaičių. Šios literatūros apžvalgos tikslas – įvertinti plonos adatos aspiracinės biopsijos reikšmę diagnozuojant skydliaukės mazgus. Straipsnyje pateikiamas plonos adatos aspiracinės biopsijos rezultatų įvertinimas. Daroma išvada, kad skydliaukės mazgų plonos adatos aspiracinė biopsija yra saugus, nebrangus, minimaliai invazinis ir informatyvus tyrimo metodas.Pagrindiniai žodžiai: skydliaukės mazgas, skydliaukės vėžys, ultragarsinis tyrimas, plonos adatos aspiracinė biopsijaFine-needle aspiration biopsy in thyroid cancer diagnosticsEdita Mišeikytė Kaubrienė1,  Albertas Ulys1, Mantas Trakymas1,  Jolita Rimienė21 Institute of Oncology Vilnius University, Santariškių str. 1, LT-08660 Vilnius, Lithuania2 National Center of Pathology, Santariškių str. 1, LT-08660 Vilnius, LithuaniaE-mail: emkaubriene@yahoo.comFine-needle aspiration biopsy is considered the most reliable test, a “gold standard” for the diagnosis of thyroid nodules. Fine-needle aspiration biopsy has made its mark as an initial diagnostic step in the management of palpable and nonpalpable thyroid nodules. Limitations of fine-needle aspiration are related to the skill of the aspirator, the expertise of the cytologist, and the difficulty in distinguishing some benign cellular adenomas from their malignant counterparts. This technique has resulted in an overall decline in the number of thyroidectomies performed for thyroid nodules. The objective of the article is to review the literature on the utility of fine-needle aspiration biopsy in the diagnostic management of nodular thyroid disease. Fine-needle aspiration biopsy of the thyroid gland is a safe, inexpensive, minimally invasive and highly accurate test in the diagnosis of nodular thyroid disease.Keywords: thyroid nodule, thyroid cancer, ultrasound, fine-needle aspiration biopsy