Chirurginis pleuros piktybinės mezoteliomos gydymas. Pastarųjų dešimties metų duomenys mezoteliomos gydymas - Jovaišas, Vytautas; Gruslys, Vygantas; Jagelavičius, Žygymantas; Kiškis, Gintautas; Janilionis, Ričardas (Lietuvos chirurgija, 2007)
Vytautas Jovaišas, Vygantas Gruslys, Žygymantas Jagelavičius, Gintautas Kiškis, Ričardas JanilionisVilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Centro filialo Krūtinės chirurgijos centras,Žygimantų g. 3, VilniusEl paštas: vytautas.jovaisas@santa.ltPer praėjusius dešimt metų (1997–2006) skyriuje gydyti 59 ligoniai, kuriems teko užkimšti skiltinį bronchą dėl bronchopleurinės jungties. Naudojome putų poliuretano (porolono) kamščius. Sėkmingai gydyti 42 (71%) ligoniai. Bronchopleurinė jungtis ir piopneumotoraksas likviduoti pleuros ertmės drenavimu, skiltinio broncho okliuzija ir nuolatiniu siurbimu iš pleuros ertmės 20 (34%) ligonių. Užkimšus bronchą 19 (32%) ligonių, teko atlikti pleurostomijos operaciją dėl likusios piopneumotorakso ermės (17 ligonių) ar krūtinės flegmonos (2 ligoniai). Šešiolikai (27%) ligonių buvo padaryta pleurostomija ir tik vėliau užkimštas bronchas. Šiuo atveju procedūra daryta, kad pleuros ertmės turinys nepatektų į kvėpavimo takus. Grėsmingų komplikacijų atliekant broncho okliuziją standžiuoju bronchoskopu bendrinės nejautros sąlygomis neįvyko. Mirė 17 (29%) visų gydytų ligonių, dažniausiai dėl kito plaučio pneumonijos, išsekimo ir sunkių gretutinių ligų.IšvadosBroncho okliuzija narkozės sąlygomis yra saugi procedūra, padedanti be didelės chirurginės operacijos pagydyti dalį ligonių, kuriems yra piopneumotoraksas ir bronchopleurinė jungtis. Kai kuriems ligoniams, kuriuos tenka operuoti dėl nekrozinių plaučių ligų, laikina broncho okliuzija naudinga siekiant išvengti kraujavimo į kvėpavimo takus ir pūlių aspiracijos.Pagrindiniai žodžiai: piopneumotoraksas, bronchopleurinė jungtis, broncho okliuzija, plaučio nekrozėTemporary bronchus occlusion in the treatment of pyopneumothorax and bronchopleural fistula Data of the last 10 yearsVytautas Jovaišas, Vygantas Gruslys, Žygymantas Jagelavičius, Gintautas Kiškis, Ričardas JanilionisVilnius University Hospital „Santariškių klinikos“ General Thoracic Surgery Centre,Žygimantų str. 3, Vilnius, LithuaniaE-mail: vytautas.jovaisas@santa.ltDuring 1997–2006, 59 patients suffering from pyopneumothorax and bronchopleural fistula were treated by temporary bronchial occlusion of lobar bronchi. In all cases, we used polyurethane sponge plugs. In 71% of cases, polyurethane tamponade of lobar bronchi was successful. The lung gradually filled the hemithorax in 20 (34%) patients treated only by bronchus occlusion and continuous suction from the pleural cavity. In 19 (32%) patients who had received a bronchus occlusion, open thoracostomy procedure was performed due to residual cavity. Bronchus occlusion was performed after the open thoracostomy procedure in 16 (27%) patients, to prevent purulent sputum aspiration and hemorrhage into the contralateral lung bronchi. Seventeen (29%) patients died, mainly because of pneumonia or debilitation.ConclusionsWe found temporary lobar bronchus occlusion safe and useful in the management of patients with bronchopleural fistula and lung tissue necrosis. It helps to avoid blood and pus aspiration when open thoracostomy procedure is necessary.Keywords: pyopneumothorax, bronchopleural fistula, bronchus occlusion, pulmonary necrosis