Retroperitoninio tarpo ganglioneuroma: klinikinio atvejo pristatymas - Čižauskaitė, Agnė; Trakymas, Mantas; Stratilatovas, Eugenijus (Lietuvos chirurgija, 2011)
Agnė Čižauskaitė1, Mantas Trakymas2, Eugenijus Stratilatovas11 Vilniaus universiteto Onkologijos instituto Bendrosios ir abdominalinės chirurgijos ir onkologijos skyrius, Santariškių g. 1, LT-08660 Vilnius2 Vilniaus universiteto Onkologijos instituto Intervencinės echoskopijos ir ultragarsinės diagnostikos poskyris, Santariškių g. 1, LT-08660 VilniusEl. paštas: agne.cizauskaite@gmail.com; eugenijus.stratilatovas@vuoi.lt; mantas.trakymas@vuoi.ltĮvadasGanglioneuroma – retas, geros diferenciacijos nepiktybinis neuroblastinis navikas, susidarantis iš subrendusių autonominės nervų sistemos ląstelių. Dauguma šių navikų yra besimptomiai ir nustatomi atsitiktinio ištyrimo metu. Dažniausia jų lokalizacija yra užpakalinis tarpuplautis ir retroperitonis tarpas.Klinikinis atvejisProfilaktinio tyrimo metu atlikus pilvo organų echoskopinį tyrimą 23-ejų metų pacientei diagnozuotas dešiniosios pilvo pusės navikas. Atlikus magnetinio rezonanso tomografijos tyrimą ir įvertinus histologinę biopsinės medžiagos išvadą nustatyta retroperitoninio tarpo ganglioneuromos diagnozė. Ligonei planine tvarka buvo atlikta naviko ekstirpacija. Bendras hospitalizacijos laikas – 13 dienų.IšvadaRetroperitoninio tarpo ganglioneuromų diagnostika palyginti sudėtinga dėl menko naviko simptomiškumo ir tyrimo metodų specifiškumo. Operacija išlieka šių navikų gydymo aukso standartu.Reikšminiai žodžiai: ganglioneuroma, retroperitoninis tarpas, naviko ekstirpacija.Retroperitoneal ganglioneuroma: a case reportAgnė Čižauskaitė1, Mantas Trakymas2, Eugenijus Stratilatovas11 Vilnius University, Institute of Oncology, Department of General and Abdominal Surgery, Santariškių Str. 1, LT-08660 Vilnius, Lithuania2 Vilniaus University, Institute of Oncology, Department of Interventional Sonoscopy and Ultrasound Diagnostic, Santariškių Str. 1, LT-08660 Vilnius, LithuaniaE-mail: agne.cizauskaite@gmail.com; eugenijus.stratilatovas@vuoi.lt; mantas.trakymas@vuoi.ltBackgroundGanglioneuroma is a rare, highly-differentiated, benign tumour originating in mature autonomic nerve cells. Most ganglioneuromas are asymptomatic and diagnosed incidentally. The most common site of occurence is posterior mediastinum and retroperitoneum.Case reportA 23-year-old female patient was incidentally found to have a right-side abdominal tumour on ultrasonography. Magnetic resonance imaging and the histopathological examination revealed the diagnosis of retroperitoneal ganglioneuroma. The patient underwent the tumour extirpation. The total hospitalization lasted 13 days.ConclusionUnfortunately, the diagnostics of retroperitoneal ganglioneuromas is still relatively difficult because of the lack of specific symptoms and imaging findings. Surgical treatment still remains a “gold standard” in the management of these tumours.Keywords: ganglioneuroma, retroperitoneum, tumour extirpation