Chirurginio gydymo įtaka sergančiųjų imuninei sistemai ir pacientų lytis - Kazbarienė, Birutė (Lietuvos chirurgija, 2011)
Vilniaus universiteto Onkologijos institutas, Santariškių g. 1, LT-08660 VilniusEl. paštas: Birute.Kazbariene@vuoi.ltStraipsnyje apžvelgti tyrimai, susiję su chirurginio gydymo poveikiu vėžiu sergančių ligonių imuninei sistemai. Operacija sutrikdo imuninės sistemos funkcijas ir gali skatinti ligos progresavimą. Nustatyta skirtinga imuninės sistemos reakcija į traumą ar kitokius pažeidimus priklausomai nuo lyties (vyrams imunosupresija yra stipresnė nei moterims). Svarbu išsiaiškinti, ar po chirurginės intervencijos nevienodos vyrų ir moterų imuninės sistemos funkcijos gali turėti įtakos piktybinės ligos eigai. Tyrimai rodo, kad atsakas gali būti susijęs su lytiniais hormonais. Kol kas yra mažai informacijos apie sergančių vėžiu ligonių imuninės sistemos veiklos pokyčius pooperaciniu laikotarpiu priklausomai nuo lyties, o sutrikdytų šios sistemos funkcijų korekcija po operacijos gali padėti numatyti veiksmingesnes gydymo strategijas atsižvelgiant į ligonio lytį.Reikšminiai žodžiai: operacija, imunitetas, vėžys, lytis.The influence of surgical treatment on cancer patients immune system and according to genderBirutė KazbarienėInstitute of Oncology, Vilnius University, Santariškių Str. 1, LT-08660 Vilnius, LithuaniaE-mail: Birute.Kazbariene@vuoi.ltThis article focuses on the effect of surgical stress on cancer patients immune system. Surgery induces dysfunction of the immune system and may promote remnant cancer cell growth and metastasis. Difference of the immune system functions between females and males is seen in the response to injury (immunosuppression is more expressed in men than in women). It is important to determine whether or not different immune response in men and women may influence cancer development after surgery. Researches suggest that response may be linked with various sex hormones. For the present time there isn’t enough information about immune system functions of cancer patients depending on their gender in perioperative period. Therefore future investigations are necessary because restore of immune system disturbance may provide the better opportunity to choose treatment strategy in dependence of the cancer patients gender.Keywords: surgery, immunity, cancer, gender