Jaunų sportininkų artroskopinis peties sąnario viršutinės-priekinės-užpakalinės lūpos komplekso pažeidimų gydymas: perspektyvusis randomizuotas tyrimas - Gudas, Rimtautas; Kalesinskas, Romas Jonas; Tamošiūnas, Ramūnas (Lietuvos chirurgija, 2006)
Rimtautas Gudas1, Romas Jonas Kalesinskas1, Ramūnas Tamošiūnas2Kauno medicinos universiteto klinikų ,1 Ortopedijos ir traumatologijos klinikos Sporto traumų ir artroskopijos sektorius,2 Anesteziologijos ir reanimatologijos klinika,Eivenių g. 2, LT-50009 KaunasEl. paštas: rimtautas@kmu.ltTikslasPerspektyviuoju būdu išanalizuoti jaunų fiziškai aktyvių sportininkų minimaliai invazinių artroskopinio peties sąnario SLAP pažeidimų operacinio gydymo rezultatus.Ligoniai ir metodaiPerspektyviuoju tyrimu įvertinome 38 sportininkus, kuriems 2000–2003 metais KMUK Ortopedijos ir traumatologijos klinikos Sporto traumų ir artroskopijos sektoriuje dėl peties sąnario sąnarinės lūpos žiedo pažeidimų ir su tuo susijusių įvairaus intensyvumo simptomų buvo atliktos minimaliai invazinės artroskopinės peties sąnario operacijos. Gydymo rezultatai vertinti pagal Constant skale ir rentgeno tyrimą praėjus vidutiniškai 19,2 mėn. po operacijų. Operuojamų pacientų amžiaus vidurkis buvo 27,2 metų (nuo 16 iki 38 metų).Rezultatai24 (63%) pacientams atlikta II ir IV tipo sąnarinės lūpos pažeidimo rekonstrukcinė operacija, naudojant tirpius inkaruojančius siūlus, 4 (11%) – I, III, V ir VI tipų sąnarinės lūpos pažeidimo rekonstrukcinė operacija naudojant tirpius inkaruojančius siūlus, 5 (13%) – esant I ir III tipo pažeidimams, atplaišų pašalinimas, 5 (13%) – dvigalvio raumens sausgyslės nukirpimas ir tenodezė. Kartu su minėtomis procedūromis 5 (13%) ligoniams atlikta sukamųjų raumenų ir užpakalinės sąnario kapsulės sutraukimas siūlais. Priešoperacinis Constant skalės įvertis buvo 58 ± 5,15 taško, po operacijos praėjus 19,2 mėn. – 96 ± 5,82 taško (p < 0,05).IšvadosPraėjus 19,2 mėn. po peties sąnario SLAP pažeidimų artroskopinės rekonstrukcijos naudojant tirpius inkaruojančius siūlus, gautas statistiškai reikšmingas peties sąnario funkcijos pagal Constant skalę pagerėjimas ir skausmo išnykimas (p = 0,005). Artroskopinės minimaliai invazinės peties sąnario operacijos yra veiksmingos gydant jaunų fiziškai aktyvių žmonių peties sąnario SLAP pažeidimus ir 93% sportininkų grąžina prieš pažeidimus turėtą fizinio aktyvumo lygį.Pagrindiniai žodžiai: peties artroskopija, SLAP pažeidimasArthroscopic shoulder SLAP injury treatment in young athletes: prospective randomized trialRimtautas Gudas1, Romas Jonas Kalesinskas1, Ramūnas Tamošiūnas2Kaunas Medical University,1 Clinic of Ortopedics and Traumatology, Division of Sport Trauma and Artroscopy,2 Clinic of Anesthesiology and Reanimatology,Eivenių str. 2, LT-50009 Kaunas, LithuaniaE-mail: rimtautas@kmu.ltObjectiveTo evaluate the arthroscopic procedures for the treatment of the shoulder joint SLAP lesions in young active athletes under the age of 38.Patients and methodsBetween 2000 and 2003, a total of 38 athletes with a mean age of 27.2 years (16 to 38) and with a symptomatic lesion of the biceps-labrum complex in the shoulder were evaluated 19.2 months post operations on the Constant scale and with X-rays. All athletes were available for a follow-up. The mean duration of symptoms was 13.32 ± 5.57 months and none of the athletes had prior surgical interventions to the affected shoulder. Type of study: prospective nonrandomized clinical study.ResultsAfter 19.2 months, all athletes showed a significant clinical improvement (p < 0,05). Final evaluation revealed a statistically significant improvement of the Constant results from 58 ± 5.15 preoperatively to 96 ± 5.82 postoperatively (p < 0.05). According to the Constant score, the functional and objective assessment showed that 96% had excellent or good results after the suture anchor SLAP repair (p < 0.001). No serious complications were reported. X-ray evaluation demonstrated no osteolythic changes in the suture anchor insertion zones or osteoarthritic changes of the shoulder joint after operations. 36 (95%) athletes following SLAP repair returned to sports activities at the pre-injury level at an average of 5.2 months (range 5 to 9 months) after the operations. Others showed a decline in the sport activity level.ConclusionAt an average of 19.2 months (range from 19 to 21 months) of follow-up, our prospective clinical study in young active athletes under the age of 38 (16 to 38) has shown significant improvement in terms of pain and the function of the suture anchor repair for SLAP lesions in the shoulder. Limitations of our study included a small number of athletes and a relatively short follow-up, while a long-term follow-up is needed to assess the durability of SLAP lesion repair using these methods in young active athletes.Key words: shoulder arthroscopy, SLAP