Veninių opų gydymo algoritmas - Triponis, Vytautas (Lietuvos chirurgija, 2006)
Vytautas TriponisVilniaus miesto universitetinės ligoninės Kraujagyslių chirurgijos centras,Antakalnio g. 57, LT-10207 VilniusEl paštas: vytautas.triponis@mf.vu.ltVietiniu būdu veninės opos, kaip ir kitos lėtinės žaizdos, jau daugiau kaip 40 metų gydomos remiantis drėgnojo gydymo koncepcija. Gydymo sėkmė priklauso nuo to, kaip gebame išlaikyti opą drėgną ir nepažeisti fiziologinių gijimo procesų. Opų gydymo rezultatai labai pagerėjo pradėjus vartoti hidrokoloidinius tvarsčius, kuriais galima palaikyti opoje palankų gijimui mikroklimatą ir apsaugoti ją nuo mechaninės, cheminės ir terminės traumos. Kelių pastarojo dešimtmečio tyrimų duomenys rodo, kad gijimas gali būti pagreitintas opą preciziškai išvalant. Išvalymas dažniausiai atliekamas mechaniškai arba autolizės būdu, uždengiant opą okliuziniu, dažniausiai – hidrokoloidiniu tvarsčiu. Antibiotikai vartojami tik sisteminiu būdu ir tik tuomet, kai yra opos aplinkinių audinių uždegimas. Tvarsčiai parenkami pagal opos (žaizdos) gijimo fazes. Treatment algorithm of venous ulcersVytautas TriponisVilnius City University Hospital, Vascular Surgery Center,Antakalnio str. 57, LT-10207 Vilnius, LithuaniaE-mail: vytautas.triponis@mf.vu.ltThe local treatment of leg ulcer is based on moist retainment principles. The success of ulcer care depends on how the method applied provides the optimal microclimate for physiological processes in the ulcer. Most effective in this aspect is the method of occlusive dressing. Among occlusive dressings, hydrocolloids take a particular place. They protect the ulcer from mechanical, thermal and chemical trauma, do not irritate the surrounding skin and stimulate autolysis, antimicrobial tissue activity and reepithelialization. After introducing hydrocolloids the rates of ulcer healing increased and the expenses of the treatment subsided. Most of chemical antimicrobial agents were found to impede the physiological processes and therefore the application of some antiseptics were rejected while others were recommended in significantly reduced concentrations.