Tulžies pūslės apsisukimas - Katilius, Kazys; Vaitoška, Tomas; Vaitoškaitė, Agnė (Lietuvos chirurgija, 2006)
Kazys Katilius, Tomas Vaitoška, Agnė VaitoškaitėVilniaus greitosios pagalbos universitetinė ligoninė, Šiltnamių g. 29, LT-04130 VilniusEl paštas: basha@inbox.ruĮvadasPateikiama reta chirurginė patologija – tulžies pūslės gangrena dėl jos apsisukimo.Klinikinis atvejisPacientė buvo hospitalizuota įtarus ūminį apendicitą. Diagnozė buvo neaiški, todėl ligonė stebėta. Vystantis peritonitui ligonė operuota. Atlikta vidurinė viršutinė laparotomija. Operacijos metu rasta apsisukusi ant pasaitėlio tulžies pūslė, turinti gangrenos požymių. Tulžies pūslės latakas nepakitęs. Tulžies pūslė pašalinta, jos pasaitėlis susiūtas, drenuotas dešinysis pašonkaulis. Laikotarpis po operacijos buvo sklandus. Atlikus pašalintos tulžies pūslės patologinį histologinį tyrimą, nustatytas tulžies pūslės sienos kraujotakos sutrikimas.IšvadaNepaisant sunkiai diagnozuojamos ir retai pasitaikančios ligos, ryžtingas ir laiku pasirinktas operacinis gydymas padėjo ligonei sėkmingai išgyti.Reikšminiai žodžiai: tulžies pūslės apsisukimas, cholecistektomijaGallbladder volvulusKazys Katilius, Tomas Vaitoška, Agnė Vaitoškaitė.Vilnius University Emergency Hospital, Šiltnamių 29, LT-04130 Vilnius, LithuaniaE-mail: basha@inbox.ruBackgroundA case report presents a patient with a rare surgical pathology – gallbladder volvulus.Case reportA female patient presented at the hospital under suspicion of appendicitis. Because of undefined diagnosis the patient was examined. The progress of peritonitis determined her preoperational preparation and surgical intervention. The gallbladder twisted around its axis and gangrened was found during the procedure. The bile duct was found unaltered. Cholecystectomy was performed and the gallbladder pedicle was stitched and the subhepatic gap drenated. The postoperative course was uneventful. Pathistological examination showed acute hemorrhagic infarct in the gallbladder wall.ConclusionDespite an uncommon pathology hard for diagnoses, timely operative intervention provided for the convalescence of the patient.Key words: gallbladder volvulus, cholecystectomy