Metileno mėlio tirpalo injekcija į išangės srities odą idiopatiniam niežuliui gydyti - Samalavičius, Narimantas Evaldas; Poškus, Tomas; Kilius, Alfredas (Lietuvos chirurgija, 2005)
Narimantas Evaldas Samalavičius1, Tomas Poškus2, Alfredas Kilius11 Vilniaus universiteto Onkologijos instituto Chirurgijos klinika,Santariškių g. 1, LT-08660 Vilnius2 Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikosCentro filialo III abdominalinės chirurgijos skyriausKoloproktologijos poskyris,Žygimantų g. 3, LT-01102 VilniusEl paštas: narimantsam@yahoo.comTikslasĮvertinti pirmuosius rezultatus gydant išangės niežulį 1% metileno mėlio tirpalo injekcija į išangės srities odą.Ligoniai ir metodaiPer 11 mėnesių, nuo 2004 m. rugsėjo iki 2005 m. rugpjūčio, nuo išangės niežulio 1% metileno mėlio tirpalo injekcija į išangės srities odą gydyti 6 ligoniai: 4 moterys ir 2 vyrai, kurių amžius nuo 29 iki 62 metų, vidurkis 50 metų. Viena procedūra atlikta ambulatoriškai ir penkios – stacionaro sąlygomis, hospitalizacijos trukmė nuo 1 iki 5 parų, vidutiniškai 2,6 paros. Išangės niežuliu iki šios procedūros ligoniai skundėsi nuo 6 mėnesių iki 4 metų.RezultataiKomplikacijų po šių procedūrų nebuvo, niežulys išnyko visiems. Išangės paburkimas vidutiniškai buvo iki 8 savaičių, odos nejautrumas – 3–4 savaites. Visi ligoniai apklausti po 12 savaičių.IšvadaVieno procento metileno mėlio injekcija į išangės srities odą yra saugus ir veiksmingas metodas idiopatiniam išangės niežuliui gydyti.Reikšminiai žodžiai: išangės niežulys, metileno mėlis.Methylene blue injection into perianal skin for idiopathic pruritus aniNarimantas Evaldas Samalavičius1, Tomas Poškus2, Alfredas Kilius11 Vilnius University, Institute of Oncology, Clinic of Surgery,Santariškių str. 1, LT-08660 Vilnius, Lithuania2 Vilnius University Hospital "Santariškių klinikos", Central Branch,3rd Department of Abdominal Surgery, Division of Coloproctology,Žygimantų str. 3, LT-01102 Vilnius, LithuaniaE-mail: narimantsam@yahoo.comObjectiveTo evaluate our first experience with 1% methylene blue injection into perianal skin for idiopathic pruritus ani.Patients and methodsOver a period of 11 months (September 2004 to August 2005), a total of six patients (4 women and 2 men, age range 29 to 64 years, mean 50 years) were treated with 1% methylene blue injection into perianal skin for idiopathic pruritus ani. One procedure was made on an outpatient setting, the rest five were performed during in-hospital stay. The average hospital stay was 2.6 days (range 1 to 5 days). Symptoms had been present 6 months to 4 years prior to our treatment.ResultsThere were no complications, all patients were symptom-free at 12 weeks after the procedure. Edema of the perianal region was present on an average for 8 weeks, and numbness in the perianal skin was present for 3–4 weeks.Conclusion1% methylene blue injection into perianal skin in our experience was a safe and effective method for the treatment of idiopathic pruritus ani.Keywords: pruritus ani, methylene blue