Vyrų sutrikusios lytinės funkcijos androgeniniai aspektai - Balvočius, Antanas (Lietuvos chirurgija, 2005)
Antanas BalvočiusTarptautinis medicinos centras Union Clinic Vilnius,Tilto g. 1/2, VilniusEl paštas: balvociusa@delfi.ltĮvadas / tikslasLytinių steroidinių hormonų endokrininiai sutrikimai neigiamai paveikia vyrų lytinę funkciją. Straipsnio tikslas – pateikti pagyvenusių vyrų lytinės disfunkcijos tyrimų ir gydymo rezultatus, apžvelgti mokslinę literatūrą apie endokrininę vyrų lytinės disfunkcijos patofiziologiją, diagnostiką ir gydymą.Ligoniai ir metodaiNuo lytinės disfunkcijos gydyti 64 pagyvenę (50–75 metų, vidutinis amžius 59 metai) vyrai. Erekcijos sutrikimai pagal TEFR-5 skalę svyravo nuo 11 iki 21 balo (vidutiniškai 15,5). Testosterono (T) kraujo serume buvo nuo 15,8 iki 4,6 nmol/L. Mažiau kaip 11 nmol/L rasta 44 vyrams (69%). Pavartoję FDE-5 inhibitorių, erekcijos kokybe buvo nepatenkinti iš 64 net 46 ligoniai, iš jų 35 ligoniams buvo taikytas kombinuotasis gydymas: 250 mg testosterono injekcijos į raumenis kas trys savaitės ir 5-fosfodiesterazės inhibitorius 1 valandą prieš lytinius santykius. Po 3 mėn. lytinės funkcijos pagal TEFR-5 skalę didesnis kaip 21 balas buvo 30 ligonių (85,7%).RezultataiHipogonadizmas yra klinikinis ir biocheminis sindromas, pasižymintis nepakankama androgenų koncentracija serume, dėl to gali sumažėti lytinė trauka, pablogėti erekcijos ir gyvenimo kokybė. Jei yra klinikinių indikacijų skirti androgenų terapiją, ja testosterono koncentracija turi būti palaikoma neviršijant fiziologinių ribų. Egzistuoja terapinis sinergizmas, kai esant hipogonadizmui taikomas kombinuotasis gydymas testosteronu ir 5-fosfodiesterazės inhibitoriais. Prieš terapiją ir reguliariai po jos būtina atlikti prostatos digitalinę rektalinę apžiūrą ir nustatyti prostatos specifinius antigenus kraujo serume. Androgenų terapija gali būti trumpalaikė arba ilgalaikė. Pastarajai reikia reguliariai ir dažnai stebėti pacientą, palankų bei šalutinį terapijos atsaką.IšvadosGydant pagyvenusių vyrų lytinę disfunkciją būtina atsižvelgti ir į steroidinių hormonų kiekį kraujo serume bei androgenų terapijos galimybes. Kombinuotąjį gydymą testosteronu ir 5-fosfodiesterazės inhibitoriais reikėtų skirti tiems erekcijos sutrikimų turintiems pacientams, kuriems nepakankamai padeda gydymas vien 5-fosfodiesterazės inhibitoriais.Reikšminiai žodžiai: lytinė disfunkcija; androgenai; andropauzė; testosteronas; prolaktinas dihidrotestosteronas, 5-fosfodiesterazės inhibitoriai, hormonų terapijaAndrogen aspects of male sexual dysfunctionAntanas BalvočiusInternational Medical Center Union Clinic Vilnius,Tilto str. 1/2, Vilnius, LithuaniaE-mail: balvociusa@delfi.ltBackground / objectiveSteroid hormone endocrine disturbances have an adverse impact on sexual function in men. The aim of the article was to present findings of the study on sexual dysfunction in elderly men and results of their treatment together with a review of the literature on pathologic physiology, diagnostics and therapy of male endocrine sexual dysfunction.Patients and methodsSixty four elderly men (aged 50 to 75, mean age 59 years) were treated for sexual dysfunction. The score of erectile disturbances according to International Index of Erectile Function TEFR-5scale ranged from 11 to 21 (mean, 15.5). The blood testosterone (T) level was 15.8 to 4.6 nmol/l. The level lower than 11 nmol/l was found in 44 (69%) patients. Only 46 of 64 patients were not satisfied with the quality of erection after administration of PDE-5 inhibitors. A combined therapy was applied for 35 of 46 patients with a low T level: intramuscular T 250 mg injections three times a week and a FED-5 inhibitor one hour before sexual intercourse. Sexual function of >21 as assessed by TEFR-5 scale was determined for 30 (85.7%) patients after three months.ResultsHypogonadism is a clinical and biochemical syndrome characterised by an insufficient serum androgen level, which may result in a decreased libido, lower quality of erection and decreased quality of life. If clinical indications for androgen therapy are present, it shall maintain the level of testosterone within the physiological limits. Therapeutic synergism is observed when a combined treatment including testosterone and phosphodiesterase-5 inhibitors is applied in hypogonadic men. Digital rectal examination of prostate and determination of values of blood serum prostate specific antigens are indispensable before the initiation of therapy and must be performed regularly afterwards. Androgen therapy may be short-term or long-term, and requires regular and frequent monitoring and observation for favourable and side response to the treatment.ConclusionsThe level of blood serum steroid hormones should be taken into account and the possibilities for androgen therapy considered in the therapy of sexual dysfunctions in elderly men. A combined treatment of erectile disorders with testosterone and phosphodiesterease-5 inhibitors should be administered to the patients in whom the treatment with phosphodiesterease-5 inhibitors alone is not helpful.Keywords: sexual dysfunction, androgens, andropause, testosterone, prolactin, dihydrotestosterone, phosphodiesterease-5 inhibitors, hormone therapy