Retroperitoneoskopinė ureterolitotomija: pirmojo atvejo aprašymas - Šilinis, Darius; Gradauskas, Audrius; Mičelytė, Stasė (Lietuvos chirurgija, 2005)
Darius Šilinis1, Audrius Gradauskas2, Stasė Mičelytė31 Vilniaus universiteto Medicinos fakultetoGastroenterologijos, nefrologijos, urologijosir abdominalinės chirurgijos klinika,Vilniaus miesto universitetinės ligoninėsurologijos skyrius,Antakalnio g. 57, LT-10207 VilniusEl paštas: darius.silinis@one.lt2 Vilniaus universiteto Medicinos fakultetoVidaus ligų pagrindų ir slaugos katedra,Vilniaus miesto universitetinė ligoninė,Antakalnio g. 57, LT-10207 Vilnius3 Vilniaus miesto universitetinės ligoninėsUrologijos skyrius,Antakalnio g. 57, LT-10207 VilniusĮvadas / tikslasLietuvoje skinasi kelią naujas šlapimtakių akmenligės gydymo metodas – laparoskopinis, arba retroperitoneoskopinis, akmenų šalinimas. Tai gali būti alternatyva ekstrakorporinei, kontaktinei litotripsijai, kai ji nepavyksta ar neduoda teigiamų rezultatų, bei atvirajai ureterolitotomijai, kai dėl sunkių gretutinių ligų ji negalima.Klinikinis atvejisVilniaus miesto universitetinės ligoninės Urologijos skyriuje atlikta pirmoji retroperitoneoskopinė ureterolitotomija. Prieš operaciją ligoniui tris kartus buvo atlikta ekstrakorporinė dešinio šlapimtakio viršutinės dalies akmens litotripsija, kuri nedavė tikėtinų rezultatų. Nuo atvirosios operacijos susilaikyta dėl gretutinės ligos, o kontaktinė ureterolitotripsija būtų buvusi sudėtinga, sėkmė – abejotina. Operacijos eiga buvo sklandi, ligonis pasveiko ir išrašytas ambulatoriniam gydymui.IšvadaPirmoji operacija parodė, kad tai yra veiksmingas, mažai traumuojantis ir gana saugus minimaliai invazyvus šlapimtakių akmenligės gydymas.Reikšminiai žodžiai: laparoskopija, retroperitoneoskopija, šlapimtakių akmenys, šlapimtakis, gydymo rezultataiRetroperitoneoscopic ureterolithotomy: presentation of the first caseDarius Šilinis1, Audrius Gradauskas2, Stasė Mičelytė31 Vilnius University Faculty of Medicine,Clinic of Gastroenterogy, Nephrology,Urology and Abdominal Surgery,Vilnius City University Hospital,Urology Department,Antakalnio str. 57,LT-10207 Vilnius, LithuaniaE-mail: darius.silinis@one.lt2 Vilnius University Faculty of Medicine,Department of the Fundamentalsof Internal Diseases and Nursing,Vilnius City University Hospital,General Surgery Department,Antakalnio str. 57,LT-10207 Vilnius, Lithuania3 Vilnius City University Hospital,Urology Department,Antakalnio str. 57,LT-10207 Vilnius, LithuaniaBackground / objectiveA new method, laparoscopic or retroperitoneoscopic removal of ureteric stones, – is being tried in Lithuania. It can be useful as an alternative to ESWL, ureteroscopy with ureterolithotripsy when they fail, or open ureterolithotomy in cases with a severe therapeutic pathology (when open surgery is imposible).Case reportThe first retroperitoneoscopic ureterolithotomy was perfomed in Vilnius City University Hospital Urologic Department. Before operation the patient underwent unsuccessful 3 ESWL to a stone of the right upper part of the ureter. The open operation was dangerous because of severe therapeutic diseases, and ureteroscopy could be very complicated and possibly unsuccessful. The operation was successfully performed, the patient was relieved of the disease and discharged from hospital.ConclusionThis first operation shows the method to be an effective, minimal traumatic and safe, minimal invasive method in ureteric stone disease treatment.Keywords: laparoscopy, retroperitoneoscopy, stones of ureter, ureter, treatment results