Raynaud fenomenas: ankstyvieji chirurginio gydymo rezultatai - Kviecinskas, Giedrius; Razbadauskas, Artūras; Gutauskas, Rimvydas (Lietuvos chirurgija, 2004)
Giedrius Kviecinskas1, Artūras Razbadauskas2, Rimvydas Gutauskas21 Klaipėdos jūrininkų ligoninės Chirurgijos klinika,Liepojos pl. 45, LT-5809 KlaipėdaEl paštas: kviecing@takas.lt2 Klaipėdos universitetas,H. Manto g. 84, LT-5800 KlaipėdaKlaipėdos jūrininkų ligoninės Chirurgijos klinika,Liepojos pl. 45, LT-5809 KlaipėdaĮvadas / tikslasTeigiama, kad Raynaud fenomenas būdingas apie 22% pasaulio žmonių. Moterims jis pasitaiko penkis kartus dažniau nei vyrams. Darbo tikslas – išsiaiškinti Raynaud fenomeno chirurginio gydymo ankstyvuosius rezultatus.MetodasDarbo pobūdis retrospektyvus. Nagrinėtos 1997–2003 m. Klaipėdos jūrininkų ligoninėje nuo Raynaud sindromo gydytų ligonių, kuriems buvo atliktos krūtininės simpatektomijos, ligos istorijos ir ambulatorinės kortelės. Naudojant šalčio mėginį, lyginti priešoperaciniai duomenys ir ankstyvieji krūtinės simpatektomijos rezultatai. Šalčio mėginys – tai kraujo įsotinimo deguonimi matavimas didžiajame rankos piršte, palaikius plaštaką penkias minutes +2, +3 °C temperatūros tekančiame vandenyje. Nustatant operacijos indikacijas atsižvelgta į ligos trukmę, gretutines ligas. Ligoniai tirti ieškant galimo krūtinės atvaros sindromo, taip pat jiems atlikta žvaigždinio mazgo blokada.Rezultatai1997–2003 metais Klaipėdos jūrininkų ligoninėje 22 ligoniams atliktos 23 torakalinės simpatektomijos operacijos. Visiems jiems prieš operaciją ir antrą pooperacinę parą atliktas šalčio mėginys, siekiant įvertinti operacijos veiksmingumą. Atliekant šalčio mėginį prieš operaciją, kraujo įsotinimas deguonimi buvo neišmatuojamas ir pasiekdavo normalią ribą (95–99% SaO2) po 30–36 minučių. Antrą pooperacinę parą kraujo įsotinimas deguonimi sunormalėdavo per 1–2 minutes.IšvadosTyrimai rodo, kad chirurgiškai gydant Raynaud fenomeną, gaunami geri rezultatai ankstyvuoju pooperaciniu laikotarpiu.Prasminiai žodžiai: Raynaud fenomenas, torakalinė simpatektomija, mažai invazyvi chirurgija, saturacijaThe Raynaud phenomenon: early results of surgical treatmentGiedrius Kviecinskas1, Artūras Razbadauskas2, Rimvydas Gutauskas2Background / ObjectiveThe Raynaud disease phenomenon is found in about 22% of the world's population. This syndrome affects women more frequently than men. The study reports on the effectivity of thoracic sympathectomy in 1997–2003. This effectivity was valuated by a new method – oxygen saturation repair after "cold test" in the middle finger of the operated on side.MethodsThis work is a retrospective survey of the investigation and treatment of patients with Raynaud syndrome. We established the indications of the surgical treatment of Raynaud's phenomenon. The "cold test" was employed to observe short-term results of this treatment. The "cold test" is the measurement of O2 saturation in the middle finger of the hand after keeping it for 5 minutes in water at (+2)–(+3) C. The "cold test" was used to test patients before operation and on the second postoperative day after thoracic sympathectomy. To determine the indications of surgical treatment, we considered the concomitant diseases and the duration of Raynaud's phenomenon. The patients were investigated for the possibility of thoracic outlet syndrome. Before surgery, for all patients the ganglion stellatum blockade was performed.ResultsDuring 1997–2003, 23 sympathectomies for 22 patients were performed. All patients were tested with the "cold method" before surgery and on the second postoperative day. Before operation, O2 saturation was unmeasurable and restored till the normal range after 30–36 minutes. On the second postoperative day the saturation was unmeasurable too, but it restored to the normal range in 1–2 minutes.ConclusionsThe surgical treatment of Raynaud's phenomenon is effective in a short postoperative period. The "cold method" is effective for evaluating effectivity of thoracic sympathectomy.Keywords: Raynaud's phenomenon, thoracic sympathectomy, minimal invasive surgery, saturation