Mozaikinė autologinė kremzlės ir kaulo transplantacija gydant kelio sąnario kremzlės pažeidimus - Gudas, Rimtautas; Kalesinskas, Romas Jonas; Bernotavičius, Giedrius; Monastyreckienė, Eglė; Valančiūtė, Angelija; Pranys, Darius (Lietuvos chirurgija, 2004)
Rimtautas Gudas1, Romas Jonas Kalesinskas1, Giedrius Bernotavičius1, Eglė Monastyreckienė2, Angelija Valančiūtė3, Darius Pranys41 Kauno medicinos universiteto klinikųOrtopedijos ir traumatologijos klinikaEivenių g. 2, LT-50009 Kaunasel paštas: rimtautas@kmu.lt2 Kauno medicinos universiteto klinikųRadiologijos klinika3 Kauno medicinos universitetoEmbriologijos ir histologijos katedra4 Kauno medicinos universitetoPatologinės anatomijos klinikaTikslasMūsų prospektyvaus klinikinio tyrimo tikslas – įvertinti mozaikinės autologinės transplantacijos rezultatus gydant kelio sąnario kremzlės pažeidimus.Ligoniai ir metodai1998–2002 metais KMU Ortopedijos ir traumatologijos klinikoje atliktos 87 autologinės mozaikinės transplantacijos operacijos esant kelio sąnario kremzlės ir kaulo pažeidimams. Pacientų amžiaus vidurkis operacijų metu buvo 24,74 ± 7,20 metų (14–40 metų). Simptomai vidutiniškai truko 21,32 ± 5,57 mėnesio, o pacientai įvertinti praėjus vidutiniškai 24,4 mėnesio (nuo 12 iki 60 mėnesių) po operacijos. Rezultatai apibendrinti naudojant ICRS (International Cartilage Repair Society) anketą, 13 (15%) atvejų – remiantis kartotinių artroskopijų metu atliktu makroskopiniu įvertinimu, 9 (11%) atvejais – histologiniu tyrimu, 57 (67%) atvejais – BMR ir visais atvejais – rentgeno tyrimais. Visus anketinius įvertinimus atliko nepriklausomas gydytojas ortopedas prieš operacijas ir po operacijų praėjus dvylikai, dvidešimt keturiems, trisdešimt šešiems, keturiasdešimt aštuoniems ir šešiasdešimčiai mėnesių. Nepriklausomi nuo tyrimo gydytojai, radiologas ir patologas, atliko visus BMR ir histomorfologinius įvertinimus.RezultataiPraėjus vidutiniškai 24,4 mėnesio po mozaikinės transplantacijos, ICRS anketos būdu nustatytas klinikinis rezultatų pagerėjimas (p < 0,05). Funkcinis ir objektyvus įvertinimas pagal ICRS anketą buvo toks: 93% atvejų gauti geri ir labai geri operacinio gydymo rezultatai, kitais atvejais (7%) gydymo rezultatai buvo patenkinami. Kartotinių artroskopijų metu (remiantis ICRS protokolu), po operacijų praėjus vidutiniškai 12,4 mėnesio, 11 (84%) iš 13 atvejų buvo nustatytas geras ir labai geras sąnario kremzlės makroskopinis atsitaisymas. Sąnario kremzlės biopsijos ir histologinis tyrimas buvo atliktas 11% pacientų, ir daugumos jų (remiantis ICRS protokolu) sąnario kremzlės ir pokremzlinio kaulo atitaisymo koeficientas buvo geras. BMR tyrimas parodė, kad 94% pacientų sąnario paviršius atkurtas gerai arba labai gerai.IšvadosMūsų tyrimas parodė, kad po mozaikinės autologinės transplantacijos praėjus vidutiniškai 24,4 mėnesio (nuo 12 iki 60 mėn.) fiziškai aktyvių pacientų, kuriems buvo pažeista kelio sąnario kremzlė, klinikinė ir funkcinė būklė labai pagerėjo. Dauguma pacientų po kremzlės mozaikinės autologinės transplantacijos atgauna prieš pažeidimą buvusį fizinio aktyvumo lygį. Histomorfologinis persodintų transplantatų tyrimas parodė, kad visais tirtais atvejais išsilaikė hialininės kremzlės struktūra ir fibroelastinio audinio intarpai tarp transplantatų.Reikšminiai žodžiai: sąnario kremzlės pažeidimai, mozaikinė transplantacijaMosaic-like autologous osteochondral transplantation for the treatment of knee joint articular cartilage injuriesRimtautas Gudas1, Romas Jonas Kalesinskas1, Giedrius Bernotavičius1, Eglė Monastyreckienė2, Angelija Valančiūtė3, Darius Pranys4ObjectiveThe purpose of this prospective clinical study was to evaluate the outcomes of mosaic type autologous osteochondral transplantation procedure for the treatment of the articular cartilage defects of the knee joint.Patients and methodsBetween 1998 and 2002, a total of 85 patients underwent an osteochondral autologous transplantation (mosaicplasty) procedure for osteochondral or chondral knee joint injury. The patients were evaluated using the ICRS score, arthroscopically, histologically, with MRI and X-ray examinations. The mean duration of symptoms was 21.32 ± 5.57 months and the mean follow-up was 24.4 months (range, 12 to 60 months). The mean age of the patients during the surgery was 24.74 ± 7.20 years (range, 14 to 40 years). An independent observer performed a follow-up examination after six, twelve, twenty-four, thirty-six and forty-eight months. In 13 (15%) of 85 cases 12.4 months postoperatively, arthroscopy with biopsy for histological evaluation was carried out. A radiologist and a pathologist, both blinded to each patient’s treatment, did the radiological and histological evaluations.ResultsAfter 24.4 months all the patients showed a significant clinical improvement (p < 0.05). The cartilage Repair Society (ICRS) score, functional and objective assessment revealed 93% to have excellent or good results after mosaicplasty; 7% were fair 24.4 months (range, 12–60 months) after the operations. The ICRS evaluation showed a significant improvement after the mosaicplasty procedure 24.4 months following operations (p = 0.005). No serious complications were reported. The ICRS for macroscopic evaluation during arthroscopy 12.4 months after mosaicplasty demonstrated excellent or good repair in 11 (84%) of 13 cases. Biopsy specimens were obtained from 9 (69%) of 13 patients, and histological evaluation of repair showed good scores (according to ICRS) for most samples after mosaicplasty. A MRI evaluation demonstrated excellent or good repairs in 94% after mosaicplasty.ConclusionsOn an average after 24.4 months (range, 12 to 60 months) of follow-up, our clinical study has shown a significant improvement of the clinical status of the physically active patients after the mosaic type autologous osteochondral transplantation for the repair of articular cartilage defects in the knee. Histologically, the osteochondral cylinder transplants retained hyaline cartilage.Keywords: articular cartilage injury, osteochondral mosaic-like transplantation