Brachicefalinių arterijų chirurginės korekcijos rezultatai - Bičkuvienė, Ilona (Lietuvos chirurgija, 2003)
Ilona BičkuvienėVilniaus universiteto Neurologijos ir neurochirurgijos klinikaVilniaus greitosios pagalbos universitetinės ligoninėsNeuroangiochirurgijos centrasŠiltnamių g. 29, LT-2043 VilniusĮvadas / tikslasĮvertinti vertebrobazilinės ligos klinikinę raišką ligoniams, kuriems yra įvairi brachicefalinių arterijų patologija, iki ir po šių arterijų rekonstrukcijos.Ligoniai ir metodaiIštirti 288 ligoniai, kuriems pasireiškė vertebrobazilinės ligos klinikiniai simptomai ir įvairi brachicefalinių arterijų patologija. Chirurgiškai gydyti 228 ligoniai, o konservatyviai – 60 ligonių, kurie sudarė kontrolinę grupę. Visi ligoniai ištirti neurologo, jiems atliktas brachicefalinių arterijų dvigubas skenavimas ir aortos lanko šakų angiografija. Operuotų arterijų neurologiniai klinikiniai pokyčiai ir kraujotaka buvo vertinama per 3 metų laikotarpį.RezultataiParoksizmai yra būdingi neurologiniai simptomai esant brachicefalinių arterijų patologijai. Šių arterijų chirurginė korekcija atliekama, jei konservatyvus gydymas buvo neveiksmingas, o neurologinė simptomatika progresavo. Chirurginiam gydymui įvertinti ligoniai tirti po operacijos praėjus ne daugiau kaip 2 savaitėms, iki 1 metų ir nuo 1 iki 3 metų. Pagrindinis dėmesys buvo sutelktas į neurologinių simptomų pokyčius trečiuoju pooperaciniu laikotarpiu. Teigiami klinikiniai pokyčiai (paroksizmai po operacijos visiškai nebesikartojo) nustatyti daugiausia tiems ligoniams, kuriems buvo brachicefalinių arterijų anomalijos (82,86%) ir deformacijos (72,54%). Chirurginis gydymas buvo neveiksmingas 30% ligonių, kuriems yra brachicefalinių arterijų ateroskleroze, ir 21% – mišri patologija. Papildomų simptomų, kurių iki operacijos nebuvo, atsirado mišrios patologijos grupės ligoniams (3,41%). Chirurginio gydymo veiksmingumui įrodyti ištirta 60 kontrolinės grupės ligonių. Teigiamų sveikatos būklės pokyčių nenustatyta. Ketvirtadalio ligonių sveikatos būklė nepakito, kitų – pablogėjo dėl naujų praeinančių smegenų išemijos priepuolių ir insultų.IšvadosTeigiami pooperaciniai pokyčiai per trejų metų laikotarpį leidžia teigti, jog subjektyvūs ir objektyvūs neurologinai vertebrobazilinės ligos simptomai siejasi su įvairia brachicefalinių arterijų patologija. Tais atvejais, kai konservatyvus gydymas neveiksmingas, galima chirurginė brachicefalinių arterijų korekcija.Prasminai žodžiai: brachicefalinės arterijos, vertebrobazilinė liga, chirurginis gydymas, pooperaciniai rezultataiVertebrobasilar disease. Results of surgical correction of brachiocephalic arteriesIlona BičkuvienėBackground / objectiveThe aim of this study was to analyze preoperative and 3-year follow-up postoperative symptoms of vertebrobasilar disease due to the pathology of brachiocephalic arteries.Methods288 patients with symptoms of vertebrobasilar disease due to the pathology of brachiocephalic arteries have been examined. 228 patients were operated on and 60 (control group) were treated conservatively. All the patients were examined by the neurologist, duplex scanner and angiographycally. Neurological clinical dynamics and blood flow in operated on arteries were evaluated in a 3-year period.ResultsParoxysms are characteristic of the lesions of the brachiocephalic arteries. Surgical correction of the lesions was performed if the conservative treatment had no effect and the neurological symptoms were progressing. To evaluate the effectiveness of surgical treatment, the patients were examined in the early postoperative (2 weeks after operation) and late postoperative period: 1) until 1 year and 2) from 1 to 3 years. Attention was focused on the dynamics of the neurological symptoms in the third postoperative period (from 1 to 3 years). Positive clinical dynamics (paroxysms disappeared) was ascertained mostly in the groups with anomalies of the brachiocephalic arteries (82.86%) and deformations (72.54%). This surgical treatment was ineffective in 30% of cases in the group with atherosclerotic and in 21% with combined lesions of brachiocephalic arteries. New additional symptoms after operation were ascertained in the group with combined lesions (3,41%). To approve the effectiveness of surgical treatment, 60 patients (control group) were examined. They had been treated conservatively, without a positive dynamics of their health status. There were no changes in the health status for the quarter of the patients. In all the others the health status worsened – TIA and strokes appeared.ConclusionsA 3-year positive postoperative dynamics allow us to conclude that the subjective and objective clinical symptoms are connected with various types of pathology of brachiocephalic arteries. In cases when conservative treatment is unsuccessful, surgical treatment of brachiocephalic arteries can be applied.Keywords: brachiocephalic arteries, vertebrobasilar disease, surgical treatment, postoperative results