Menisko susiuvimo klinikinių ir funkcinių rezultatų įvertinimas - Gudas, Rimtautas; Kalesinskas, Romas Jonas (Lietuvos chirurgija, 2003)
Rimtautas Gudas, Romas Jonas KalesinskasKauno medicinos universiteto Ortopedijos-traumatologijos klinikaĮvadas / tikslasRetrospektyviu tyrimu palyginome klinikinius ir funkcinius įvairių menisko plyšimų susiuvimo rezultatus.Metodai1998–2001 metais KMU Ortopedijos-traumatologijos klinikoje buvo atliktos 22 menisko susiuvimo operacijos specialia ("outside-inside") metodika. Tyrime dalyvavo ligoniai, kuriems buvo susiųtas meniskas. 15 (68,20 %) ligonių buvo izoliuoti vidinio menisko plyšimai, 4 (18,20 %) – kartu su priekinio kryžminio raiščio plyšimais ir 3 (13,60 %) – izoliuoti išorinio menisko plyšimai.RezultataiRezultatai vertinti remiantis Lysholmo kelio sąnario įvertinimo skale. Prieš operaciją šios skalės įvertis buvo 62,54 ± 5,11, o praėjus 18 mėnesių po artroskopinių intervencijų pasiekė 92,09 ± 4,37 taškus. Geri ir labai geri rezultatai buvo 20 (91 %), patenkinami – 2 (9 %) ligonių.IšvadosPraėjus 18 mėnesių po menisko susiuvimo, kelio sąnario funkcija atkurta ir simptomai sumažėjo statistiškai reikšmingai (t = 18,32, p < 0,05).Prasminiai žodžiai: menisko patologija, menisko susiuvimo rezultatų įvertinimas.Clinical and functional results after meniscus repairRimtautas Gudas, Romas Jonas KalesinskasBackground / objectiveBetween 1998 and 2001, 22 patients underwent suturing of the menisci by the "outside-inside" technique. This retrospective study evaluates the results of suturing.MethodsThe patients were evaluated on the Lysholm knee joint evaluation scale.ResultsIn 20 (91%) cases the suturing results were excellent and good at the time of the last follow-up.ConclusionsIn 91% of patients the improvement in terms of pain, motion, limp, swelling and activity was statistically significant as compared to their preoperative status (p < 0.05).Keywords: pathology of menisci, evaluation of repair.