Veninių trofinių opų priežastys ir gydymo ypatumai - Gudgalytė, Ingrida (Lietuvos chirurgija, 2003)
Ingrida GudgalytėVilniaus universiteto Bendrosios ir kraujagyslių chirurgijos klinikaĮvadas / tikslaiPateikti sergančių lėtiniu veniniu nepakankamumu ir trofine opa socialinę-ekonominę charakteristiką; išanalizuoti trofinių opų priežastis, ligos eigą, kliniką; pateikti veninės kilmės trofinių opų racionalaus gydymo rezultatus; palyginti juos su rezultatais, kai opa buvo gydoma neracionaliais metodais; apskaičiuoti neracionalaus gydymo išlaidas ir palyginti su išlaidomis, kai ligoniai buvo gydomi pagal šiuolaikinius reikalavimus ir Tarptautinį susitarimą; įdiegti Lietuvoje antirefliuksinio ir fiziologinio opos gydymo protokolus ir metodus.MetodaiBuvo tiriami Vilniaus universiteto Kraujagyslių chirurgijos klinikoje 1999–2002 m. gydyti ir stebėti 164 ligoniai, sergantys veninės kilmės trofinėmis opomis.RezultataiNuo pirminės venų varikozės gydyta 147 (89,63 %) ligoniai, nuo potrombozinio sindromo – 17 (10,36 %). Ligonių amžius – 30–82 metai. Vyrų buvo 57 (35 %), moterų – 107 (65 %). Veninės kilmės trofinių opų trukmė – nuo 2 savaičių iki 48 metų (vid. 12 m.). Tyrimo metu 157 ligoniams (95,73 %) buvo odos pokyčių, būdingų aktyviai opai, 7 ligoniams (4,26 %) opos buvo užgijusios. Opų dydis svyravo nuo 0,5 cm iki 20 cm. Penki (3,06 %) ligoniai gydyti nuo žiedinių opų. Infekuotos trofinės opos gydytos 63 ligoniams (38,41 %), 101 ligoniui (61,59 %) opos buvo be infekcijos požymių. Analizuojant gydymą iki stacionaro nustatyta, jog opos buvo gydomos netinkamai: antirefliuksinis gydymas arba buvo visai netaikytas, arba buvo netinkamas; lokaliai opos buvo gydomos vaistais, stabdančiais opos gijimą – antibakteriniais tirpalais, tepalais, net 85 (52 %) ligoniai opas gydėsi pseudoliaudiškomis priemonėmis (maistiniu aliejumi, zuikio taukais ir t. t.). Kraujagyslių chirurgijos klinikoje opų priežasčiai nustatyti ligoniams buvo atliekamas dvigubas skenavimas; taikytas radikalus antirefliuksinis gydymas (flebektomija ir suprafascijinis perrišimas, flebektomija ir subfascijinis kiūrančių venų perrišimas, sub- ir suprafascijinis kiūrančių venų perrišimas), kompresinė terapija trumpo tempimo tvarsčiais, lokaliai opos gydytos hidrokoloidiniais tvarsčiais. Opos gydymas stacionare truko vidutiniškai 12 dienų. Po operacijos vidutinė opos gijimo trukmė – 2 savaitės (1 sav. – 6 mėn.). Po gydymo ligoniai stebėti 12 mėn., opos užgijo 145 (88 %) ligoniams, sumažėjo 10 (6,1 %), liko tokio paties dydžio 2 (1,22 %), padidėjo 7 (4,27 %). Opos gydymui per metus ligonis išleisdavo 600–3600 litų. Gydant racionaliai (operacija, kompresinė terapija, hidrokoloidiniai tvarsčiai), gydymo išlaidos sumažejo iki 240 litų.IšvadosDažniausia trofinių opų priežastis – paviršinių venų varikozė (89 %). Tyrimas ultragarsu leidžia tiksliai nustatyti refliukso priežastį. Opos gydytos kompleksiškai (radikalus chirurginis gydymas, kompresinė terapija, vietinis fiziologinis gydymas). Gydant racionaliais metodais 88 % ligonių opos užgijo per 1 mėnesį. Racionalus gydymas 7–10 kartų pigesnis.Prasminiai žodžiai: venos, lėtinis venų nepakankamumas, opos.Causes and management of venous ulcersIngrida GudgalytėBackground / objectiveThe aim is to create and introduce algorithms of treatment of venous leg ulcer in Lithuania. Venous leg ulcer is one of the most severe complications of chronic venous insufficiency. It affects 1% of the adult population. It could be about 8000 patients with leg ulcers in Lithuania..MethodsIn the period 1999–2002, in the Department of Vascular Surgery of Vilnius University Hospital 164 patiens were operated on for venous leg ulcers.Results147 (89%) patients were treated for primary venous varicose and 17 (11%) had posttrombose syndrom. The leg ulcer disease took the period from one month to 48 years. 72.56% of patiens spent 25% of income on treatment and medicines. The ulcers were diagnosed with ultrasound. The patients had a rational treatment: surgical, compressing therapy and occlusive dressings as the local treatment.Conclusions37.2 % of ulcers were cured within 1–3 weeks, 88% of them were cured completely. In the rational treatment (operation, compressing therapy, occlusive dressings) the cost on treatment covers up to 240 Lt, while the expeditures on irrational treatment reach 1778–2376 Lt per year. The rational treatment is 7–10 times cheaper.Keywords: veins, chronic venous insufficiency, ulcers.