Laparoskopinė urachus cistų ir sinuso šalinimo operacija: du klinikiniai atvejai ir literatūros apžvalga - Žalimas, Algirdas; Gradauskas, Audrius; Narmontas, Deividas; Štarolis, Edmundas; Selickaja, Sandra (Lietuvos chirurgija, 2012)
ĮžangaEmbrioninio šlapimo latako (urachus) anomalijos yra retos. Infekcija yra dažniausia jų komplikacija ir simptomų pasireiškimo priežastis. Simptomines urachus anomalijas reikia šalinti. Mes aprašome du klinikinius atvejus, kai sėkmingai pašalinta urachus cista ir sinusas laparoskopinės operacijos būdu. Mūsų turimais duomenimis, Lietuvoje atliktos pirmosios tokio pobūdžio operacijos.Atvejų pristatymasPirmas atvejis yra 55 metų amžiaus moters, kuri paguldyta į ligoninę dėl du mėnesius trunkančio padažnėjusio šlapinimosi. Atlikus pilvo echoskopiją, klaidingai nustatyta dešinės kiaušidės cistadenoma. Urachus cista buvo aptikta atlikus diagnostinę laparoskopiją, pilvo ir dubens kompiuterinę tomografiją. Antras atvejis yra 22 metų moters, kuri paguldyta į ligoninę dėl 10 dienų trunkančio pilvo skausmo ir bambos šlapiavimo. Pilvo echoskopijos metu žemiau bambos po pilvo siena buvo rastos dvi cistos – viena iš jų netoli šlapimo pūslės, kita atsiverianti į bambą. Remiantis atliktais tyrimais diagnozuota urachus cista ir sinusas. Abiem atvejais buvo atliktos laparoskopinės urachus cistų ir sinuso ekscizijos.IšvadosDaugelį metų urachus anomalijos buvo operuojamos atviruoju būdu, tačiau laparoskopinė operacija tapo gera alternatyva atvirosioms dėl silpnesnio pooperacinio skausmo, mažesnių randų, greitesnio sveikimo.Reikšminiai žodžiai: urachus cista, urachus sinusas, ekscizija, laparoskopinė operacija.Laparoscopic excision of urachal cysts and sinus: report of two cases and review of the literatureIntroductionUrachal abnormalities are rare. Usually, they are incidental findings and remain asymptomatic unless a complication (most commonly infection) occurs. A complicated urachal anomaly needs to be removed. We introduce two successful case reports, according to our data the first laparoscopic urachal remnant excision in Lithuania.Cases presentationIn the first case, 55-year-old female patient presented with a two-month history of dysuria. Abdominal ultrasonography misdiagnosed the right ovarian cyst. Diagnostic laparoscopy and pelvic computer tomography showed an urachal cyst. In the second case, a 22-year-old female patient presented with a ten-day history of abdominal pain and umbilical discharge. Abdominal ultrasonography showed two cysts (the first cyst was found near the urinary bladder and the second cyst was connected with the umbilicus) under the anterior abdominal wall. According to clinical symptoms and ultrasound findings, urachus sinus and cyst were diagnosed. Laparoscopic urachal anomaly excision operations were performed to both patients.ConclusionsLaparoscopy is an effective and safe minimally invasive technique in the management of urachal anomalies. Open surgical excision has been the treatment of choice for many years, but the laparoscopic approach has become an attractive alternative because of less postoperative pain, better cosmetics, and rapid convalescence.Key words: urachal cyst, urachal sinus, excision, laparoscopic surgery.