Dviejų krūtį tausojančių operacijų – pusmėnulinės segmentektomijos ir naviką adaptuojančios mastopeksijos palyginimas: monocentrinis tyrimas - Kravalis, S.; Mayer, J.; Hippach, M.; Reichel-Mayer, B.; Drąsutienė, G. (Lietuvos chirurgija, 2012)
Tyrimo tikslasPalyginti krūtį tausojančias operacijas: periareolinę naviką adaptuojančią mastopeksiją su įprasta pusmėnuline segmentektomija, nustatyti ypatumus, metodų pranašumus ir trūkumus, pasirenkant kurį nors operacijos metodą.Tyrimo metodaiAtlikta retrospektyvioji analizė pacienčių, operuotų „Ammerland“ klinikų Krūties centre Vesterštėdėje (Vokietija) 2008–2009 m. dėl pirminio krūties vėžio, atliekant pusmėnulinę segmentektomiją (n = 136) bei periareolinę naviką adaptuojančią mastopeksiją (n = 131). Abiejų operacijų metodikos buvo nagrinėjamos atsižvelgiant į įvairius kriterijus: naviko ir krūties dydį, kūno masės indeksą, rezektato svorį ir kitus. Duomenys nagrinėti naudojant Stjudento t bei chi kvadrato (χ2) testus, Pearsono koreliaciją ir Kendallo tau-b (r), kai p < 0,05.RezultataiPašalinto audinio svoris (36,96 g ± 20,68 vs. 53,13 g ± 33,03, p = 0,0001, p < 0,05) ir naviko skerspjūvis (17,63 mm ± 11,94 vs. 25,77 mm ± 17,25, p = 0,0001, p < 0,05) buvo didesni pacienčių, kurioms buvo atlikta naviką adaptuojanti mastopeksija. Mažesnes krūtis turinčios moterys buvo dažniau operuojamos naudojant mastopeksijos metodiką, p = 0,008, p < 0,05.Pakartotinių operacijų skaičius (apie 30 %, p = 0,351) ir naviko atstumas iki rezektato kraštų abiejose grupėse nesiskyrė (segmentektomija – 5,52 mm ± 2,59, mastopeksija – 5,88 mm ± 2,87, p = 0,377). Operacijos laikas buvo 1,7 karto ilgesnis mastopeksijos grupėje (113,4 min. ± 29,42 vs. 67,61 min. ± 26, p = 0,001, p < 0,05). Komplikacijų skaičius abiejų operacijų grupėse nesiskyrė, p = 0,34.IšvadaTaikant naviką adaptuojančių periareoliarinės mastopeksijos operacijų metodiką, galima pašalinti didesnius navikus nei įprastos pusmėnulinės segmentektomijos būdu. Mastopeksija taip pat gali būti taikoma moterims, turinčioms mažesnį kūno masės indeksą bei mažesnes krūtis.Reikšminiai žodžiai: krūtį tausojanti operacija (KTO), onkoplastinė chirurgija, naviką adaptuojanti mastopeksija.Comparison of tumor-adapted mastopexy with semilunar segmentectomy – monocentric studyObjectiveTumor-adapted periareolar mastopexy is a breast-conserving oncoplastic surgery method in the breast cancer treatment. The aim of this study was a comparison of breast-conserving surgeries, tumor-adapted periareolar mastopexy vs. the usual semilunar segmentectomy, determination of characteristic properties, advantages and disadvantages when choosing one or another surgery method.MethodsData on patients from 2008–2009 were retrospectively examined. All patients underwent surgery for primary breast carcinoma by semilunar segmentectomy (n = 136) or by pariareolar tumor-adapted mastopexy (n = 131) at the Breast Center of the Ammerland Clinic in Westerstede, Germany. Both surgical techniques were analyzed on various criteria, such as tumor / breast-relation, BMI, resection weight, etc. The data analysis was performed using Student’s t-test or the Chi-square (χ2) test, the correlation by Pearson and Kendall’s Tau-b (r) when p < 0.05.ResultsThe removed tissue weight (36.96 ± 20.68 g vs. 53.13 ± 33.03 g, p = 0.0001, p < 0.05) and the diameter of the tumor (17.63 ± 11.94 mm vs. 25.77 ± 17.25 mm, p = 0.0001, p < 0.05) were larger in the tumor-adapted mastopexy patient group than in the semilunar segmentectomy group. For women with small breasts, mastopexy was used more frequently, p = 0.008, p < 0.05.The number of secondary surgeries (both groups about 30 perc., (p = 0.351) and the distance between the tumor and the resection margin were the same for both surgical procedures (segmentectomy – 5.52 ± 2.59 mm and mastopexy – 5.88 ± 2.87 mm, p = 0.377). The duration of surgery was 1.7 times longer in mastopexy than in the other technique (113.4 ± 29.42 min vs. 67.61 ± 26 min, p = 0.001, p < 0.05). The complication rate was the same in both methods, p = 0.34.ConclusionPeriareolar tumor-adapted mastopexy allows removing larger tumors than the semicircular segmentectomy. Mastopexy can be indicated for women with a lower BMI and smaller breasts.Key words: breast-conserving surgery (BCS), oncoplastic surgery, tumor-adapted mastopexy.