Atsinaujinusio šlapimo nelaikymo gydymas minimaliai invaziniu būdu: klinikinis atvejis - Černiauskienė, Aušra; Dulko, Justyna (Lietuvos chirurgija, 2016)
Įtampos šlapimo nelaikymas – dažniausiai pasitaikantis šlapimo nelaikymo tipas, kai šlapimas nevalingai išteka fizinio krūvio metu, kosint ar čiaudint. Dėl šios priežasties blogėja žmogaus gyvenimo kokybė, atsiranda fizinių, psichologinių, seksualinių, socialinių ar ekonominių problemų. Gydymo galimybių yra daug, tačiau norimas rezultatas ne visada pasiekiamas, todėl atsinaujinęs šlapimo nelaikymas – dažnai klinikinėje praktikoje pasitaikanti problema. Literatūros duomenimis, šlapimo nelaikymo chirurginis gydymas būna neveiksmingas iki 20 % atvejų. Sintetinių pošlaplinių raiščių implantavimo operacijos minimaliai invaziniu būdu – pirmo pasirinkimo metodas gydant atsinaujinusį šlapimo nelaikymą. Aprašome ir aptariame atvejį moters, kuri buvo tris kartus operuota dėl šlapimo nelaikymo. 2012 metais, diagnozavus vezikocelę ir įsisenėjusį tarpvietės plyšimą, atlikta priekinė kolporafija ir kolpoperineoplastika. Po operacijos šlapimo nelaikymas fizinio krūvio metu išliko. 2014 metais pacientė buvo operuota pakartotinai ir atlikta pošlaplinio raiščio implantavimo operacija per užtvarinę angą, tačiau norimo rezultato nepasiekta, šlapimo nelaikymas išliko. 2015 metais pacientei diagnozuotas III laipsnio atsinaujinęs šlapimo nelaikymas. Atlikus pošlapininio raiščio implantavimo operaciją užgaktiniu būdu, moteris gerai sulaiko šlapimą, liekamojo šlapimo nėra. Pošlaplinio raiščio implantavimas užgaktiniu būdu – efektyvi operacija gydant atsinaujinusį šlapimo nelaikymą.
Keywords: atsinaujinęs šlapimo nelaikymas; minimaliai invazinė technika; pošlapliniai raiščiai