Radijo dažnio abliacija ankstyvuoju poprocedūriniu laikotarpiu skatina inkstų audinio apoptozę - Kinčius, Marius; Preidis, Andrius; Dambrauskas, Žilvinas; Gulbinas, Antanas (Lietuvos chirurgija, 2016)
ĮvadasHipertermijos indukuojama apoptozė gali lemti vėžinių ląstelių žūtį ir taip praplėsti radijo dažnio abliacijos saugią gydymoribą net iki 10 milimetrų, taip užkertant kelią ligai atsinaujinti. Hipotezei patvirtinti atlikome eksperimentinį tyrimą, kuriuosiekėme įvertinti radijo dažnio abliacijos poveikį inkstų ląstelėms audinyje aplink susidariusią nekrozės zoną bei apibūdintiankstyvus apoptozinius procesus šioje zonoje.MetodaiSukėlus bendrąją endotrachėjinę nejautrą, operuotos aštuonios eksperimentinės kiaulės. Joms atliktos vidurinės laparotomijosir inkstų parenchimos radijo dažnio abliacija. Abliacijos zona ir ją supantys audiniai buvo tiriami Western bloto bei imunohistochemijosmetodais siekiant nustatyti apoptozę.RezultataiValandą po procedūros aktyvuota trečiosios kaspazės 17-kDa dalis nustatyta tranzitorinėje abliacijos zonoje 7–9 mm atstumunuo nekrozės ribos. Tiriant nekrozės zoną bei aplink nepažeistą inksto parenchimą, apoptozės žymenų aktyvumas nebuvonustatytas.IšvadosMes nustatėme, kad po radijo dažnio abliacijos aštuonių milimetrų atstumu nuo nekrozės zonos daugumoje inksto ląsteliųyra aktyvuojama ląstelių žūtį lemianti apoptozė. Tai patvirtina hipotezę, kad po šios procedūros dėl netiesiogiai plintančioterminio poveikio aplink nekrozės zoną gali susidaryti papildomai saugi 8 mm zona.
Keywords: inkstų vėžys; radijo dažnio abliacija; apoptozė; kaspazė-3