Endoskopinis gerybinio trachėjos naviko pašalinimas - Cicėnas, Saulius; Zaremba, Sigitas; Krasauskas, Arnoldas; Drachneris, Julius (Lietuvos chirurgija, 2016)
ĮvadasGerybiniai kvėpavimo takų fibroepiteliniai polipai yra labai reti.Klinikinis atvejis Keturiasdešimt dvejų metų vyras atvyko į ligoninę skųsdamasis kosuliu ir dusuliu. Atlikus kompiuterinę krūtinės ląstos tomografiją, nustatytas apvalus, lygus navikas vidurinėje trachėjos dalyje. Navikas sėkmingai pašalintas endoskopiškai, naudojant elektrokoaguliacijos kilpą. Pooperacinis laikotarpis buvo sklandus, ligonio būklė puiki. Histologinio tyrimo išvada – fibroepitelinis polipas – reta gerybinė trachėjos liga.IšvadosEndobronchinė elektrochirurgija yra saugus ir veiksmingas gydymo metodas. Gydytojai visada turėtų įtarti tracheobronchinio naviko galimybę.
Keywords: fibroepitelinis polipas; trachėja; endobronchinė elektrochirurgija; bronchoskopija