Gigantinis piktybinis filoidinis krūties navikas: klinikinio atvejo aprašymas ir literatūros apžvalga - Ostapenko, Valerijus; Ostapenko, Andrejus; Dasevičius, Darius; Ostapenko, Edvinas (Lietuvos chirurgija, 2016)
ĮvadasKrūties filoidiniai navikai yra reta patologinė būklė, sudaranti mažiau negu 1 % krūties navikų. Filoidiniai navikai pasitaiko įvairaus amžiaus moterims, amžiaus vidurkis yra 45 metai. Filoidinių navikų malignizacija pasitaiko retai ir sudaro 0,5 % visų krūties navikų. Paprastoji mastektomija rekomenduojama esant gigantiniams filoidiniams navikams (>10 cm), navikų daugiažidiniškumui, ligos atsinaujinimui ir histologiškai patvirtintam paribiniam filoidiniam navikui.Klinikinis atvejisAprašome retą piktybinio filoidinio naviko atvejį 26 metų moteriai, kuri sėkmingai gydyta Nacionaliniame vėžio institute Vilniuje, derinant spenelį tausojančią mastektomiją ir aktinoterapiją.IšvadosDaugiadalykis atvejo aptarimas ir modernūs tyrimo metodai leidžia diagnozuoti ir sėkmingai gydyti šią retą patologiją. Reikalingi tolesni piktybiniais filoidiniais navikais sergančių jaunų pacienčių moksliniai tyrimai, naujos sudėtinio gydymo indikacijos ir gydymo standartai.
Keywords: piktybiniai filoidiniai krūties navikai; sudėtinis gydymas; spenelį tausojanti mastektomija