Suaugusiųjų Hirschprungo ligos chirurginis gydymas subtotaline kolektomija: galima alternatyva - Kildušis, Edvinas; Poškus, Tomas; Strupas, Kęstutis (Lietuvos chirurgija, 2016)
Suaugusiųjų Hirschprungo liga yra reta ir sunkiai diagnozuojama vidurių užkietėjimo priežastis. Straipsnyje aprašoma 19 metų mūsų gydytos moters istorija. Pacientė kreipėsi dėl visą gyvenimą trunkančio vidurių užkietėjimo ir pilvo skausmų. Radiologinio ir endoskopinio tyrimo duomenimis, tiesioji žarna normalaus pločio, o gaubtinė žarna labai plati ir pilna turinio. Viso storio tiesiosios žarnos biopsija patvirtino aganglinę tiesiąją žarną. Pacientė buvo operuota ir jai atlikta subtotalinė kolektomija ir ileorektostomija. Penkerių metų stebėjimas po operacijos parodė, kad pacientė gyvena kokybiškai. Manome, kad subtotalinė kolektomija ir ileorektostomija yra viena iš jaunų pacientų chirurginio gydymo alternatyvų.
Keywords: suaugusiųjų Hirschprungo liga; vidurių užkietėjimas; didelė gaubtinė žarna; agangliozė