Adenomų radimo dažnis atliekant prevencines kolonoskopijas: vieno centro patirtis - Pilvinytė, Laura; Mašalaitė, Laura; Stanaitis, Juozas (Lietuvos chirurgija, 2017)
Įvadas Prevencinių kolonoskopijų kokybė vertinama apskaičiuojant adenomų radimo dažį (ARD). Mūsų tyrimo tikslas – apskaičiuoti prevencinių kolonoskopijų (storosios žarnos vėžio ankstyvosios diagnostikos programa) ARD ir kitus išvestinius kokybės rodiklius bei palyginti jų skirtumus tarp Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų endoskopuotojų (VUL SK).Metodai Retrospektyvusis 2009–2012 metais VUL SK (Vilnius, Lietuva) atliktų prevencinių kolonoskopijų duomenų tyrimas.Rezultatai Į analizę buvo įtrauktos 1633 kolonoskopijos, kurias atliko 5 endoskopuotojai. Bendras aklosios žarnos intubacijos dažnis buvo 96,8%. Žarnynas tyrimui buvo paruoštas gerai 65,2% atvejų, vidutiniškai 28,1 % atvejų ir blogai 6,7 % atvejų. Polipai dažniau rasti vyrams nei moterims: adenomos 40,4 % vs. 24 % (p
Keywords: adenoma; polipai; kolonoskopija; kolorektalinis vėžys