Collis–Nissen plastikos metodas esant labai ilgam tarpui tarp stemplės galų - Mačiulytė, Rūta; Gurskas, Pranas; Trainavičius, Kęstutis; Kaupienė, Milda (Lietuvos chirurgija, 2017)
Tikslas Išanalizuoti stemplės plastikos modifikuotu Collis–Nissen metodu efektyvumą gydant vaikus dėl stemplės atrezijos esant labai ilgam tarpui tarp stemplės galų.Medžiaga ir metodai 1996–2016 metais buvo gydytas 151 ligonis dėl stemplės atrezijos, iš jų 23 pacientams buvo ilgas tarpas tarp stemplės galų. Trims ligoniams buvo atlikta Collis–Nissen vėlyvoji stemplės plastika. Atokieji rezultatai analizuoti iš ambulatorinių kortelių.Rezultatai Trims berniukams, gimusiems 35 sav., 35 sav. ir 37 sav., per pirmąsias gyvenimo valandas buvo diagnozuota B, C ir C tipo stemplės atrezija. Du pacientai buvo operuoti pirmą gyvenimo parą, trečiasis – antrą. Visiems ligoniams buvo likviduotos tracheoezofaginės fistulės, atliktos gastrostomijos, vienam – ir sigmostomija. Nustatyti labai ilgi tarpai (7 cm, 4 cm ir 6 cm) tarp stemplės galų. Stemplės auginimas vyko iki 7 mėn., 7 mėn. ir 4 mėn., kol buvo atlikta Collis–Nissen gastroplastika ir fundoplikacija. Visi pacientai patyrė ankstyvų ir vėlyvų komplikacijų: pasireiškė anastomozių nesandarumas, mediastinitas, sepsis, randinė stemplės stenozė, tačiau atlikta remediastinotomija, tarpuplaučio drenavimas, stemplės bužavimas buvo sėkmingi. Visi pacientai gana greitai pradėti maitinti pro burną. Ligonių ambulatorinių kortelių įrašuose matyti, jog skundų pacientai neturi, maitinasi įprastai, apetitas geras.Išvada Collis–Nissen stemplės plastika – gera alternatyva kitoms rekonstrukcinėms stemplės operacijoms esant labai ilgam tarpui tarp stemplės galų.
Keywords: stemplės atrezija; labai ilgas tarpas tarp stemplės galų; Nissen fundoplikacija; Collis gastroplastika