Naujas perforavusio dvylikapirštės žarnos divertikulo gydymas atliekant Roux-en-Y duodenojejunostomiją - Šileikis, Audrius; Šileikytė, Auksė (Lietuvos chirurgija, 2017)
Dvylikapirštės žarnos divertikulai yra dažniausia divertikuliozės vieta plonojoje žarnoje. Nuo 1 % iki 5 % tokių divertikulų yra simptominiai ir pasireiškia skausmu, kraujavimu, uždegimu, cholestaze, cholangitu, obstrukcija, perforacija, pankreatitu ar piktybine transformacija. Pati sudėtingiausia komplikacija yra perforacija, kuri sudaro 0,03 %. Diagnozavus dvylikapirštės žarnos divertikulo perforaciją, tradicinis gydymas buvo paprasta divertikulektomija ir dvylikapirštės žarnos užsiuvimas dviem sluoksniais su retroperitoninio tarpo drenavimu. Pastaruoju metu aprašoma vis daugiau sėkmingų konservatyvaus ir kitokio chirurginio gydymo atvejų. Mes aprašome savo patirtį, susijusią su dvylikapirštės žarnos divertikulito gydymu atliekant Roux-en-Y duodenojejunostomiją Shigeru Fujisaki metodu po nesėkmingo konservatyvaus gydymo.
Keywords: dvylikapirštės žarnos divertikultas; perforacija; gydymas