Ektopinis nėštumas gimdos kaklelyje: klinikinis atvejis ir literatūros apžvalga - Jukna, Povilas; Diržauskas, Marius (Lietuvos chirurgija, 2017)
Įvadas Nėštumas gimdos kaklelyje yra reta patologija, kurios tiksli etiologija nežinoma. Ši būklė gali būti gyvybiškai pavojinga ir gydoma totalia laparotomine histerektomija, tačiau tobulėjanti diagnostika leidžia ektopinį nėštumą gimdos kaklelyje gydyti išsaugant vaisingumą. Klinikinis atvejis 38 metų pacientė buvo paguldyta į Klaipėdos Jūrininkų ligoninę dėl kraujavimo iš makšties ir skausmo apatinėje pilvo dalyje. Nuodugniai ištyrus pacientę, buvo diagnozuotas nėštumas gimdos kaklelyje. Apsvarsčius skirtingas gydymo taktikas, totali laparotominė histerektomija buvo pasirinka kaip tinkamiausias gydymo būdas. Operacija buvo sėkminga, pooperacinis laikotarpis sklandus. Diskusija Ultragarso tyrimas yra pagrindinis nėštumo gimdos kaklelyje diagnostikos metodas. Skėtikliais ir bimanualinio tyrimo metu dažniausiai randami svarbūs pakitimai, kurie padeda pagrįsti diagnozę. Totali laparotominė histerektomija buvo pagrindinis gydymo metodas, tačiau tobulėjant diagnostikos metodams metotreksatas tapo pirmos eilės pasirinkimu kaklelinio nėštumo atveju. Kiti konservatyvūs gydymo metodai, pavyzdžiui, gimdos ir gimdos kaklelio abrazija, lydima tamponavimo Foley kateteriu, ar gimdos arterijos embolizacija, tampa vis populiaresni. Išvados Duomenys apie kaklelinį nėštumą yra riboti dėl šios patologijos retumo ir kiekvienas atvejis turi būti vertinamas individualiai. Noras išsaugoti vaisingumą ir pacientės būklė yra pagrindiniai rodikliai, į kuriuos būtina atsižvelgti nusprendžiant, kokią gydymo taktiką pasirinkti esant nėštumui gimdos kaklelyje.
Keywords: nėštumas gimdos kaklelyje; ultrasonografija; totali histerektomija