Preokliuzinių balionėlių naudojimas perioperaciniam kraujavimui mažinti esant invazyviai placentai: tretinio lygio stacionaro patirtis ir literatūros apžvalga - Morozovaitė, Lina; Šiaudinytė, Ieva; Volochovič, Jelena; Dementavičienė, Jūratė (Lietuvos chirurgija, 2017)
Įvadas / tikslas Nenormalus choriono gaurelių skverbimasis ir placentos prisitvirtinimas vadinamas invazyvia placenta. Pavojingiausias šios patologijos variantas yra peraugusi placenta. Viena sunkiausių peraugusios placentos komplikacijų yra masyvus kraujavimas. Vienas galimų būdų sumažinti netekto kraujo kiekį operacijos metu yra preokliuzinių balionėlių išpūtimas gimdą maitinančiose kraujagyslėse. Straipsnio tikslas – aptarti preokliuzinių balionėlių naudojimą pacientėms, kurioms antenataliniu laikotarpiu diagnozuota peraugusi placenta, palyginti kraujavimo profilaktikos taktiką ir pateikti literatūros apžvalgą. Tyrimo medžiaga ir metodai Atlikta retrospektyvioji dviejų pacienčių medicininės dokumentacijos analizė, palyginti taikytos intervencinės radiologijos metodikos ypatumai bei pateikta literatūros apžvalga. Rezultatai Antenataliniu laikotarpiu diagnozavus invazyvią placentą, nutarta pacientėms prieš suplanuotas cezario pjūvio operacijas masyvaus kraujavimo profilaktikai išpūsti į gimdą maitinančias kraujagysles įstumtus preokliuzinius balionėlius iškart po naujagimio gimimo. Pirmuoju atveju balionėliai išleisti tik perkėlus pacientę į skyrių. Praėjus 4 valandoms po operacijos dėl vidinio kraujavimo buvo atlikta relaparatomija, revizuotos kraujagyslių bigės, papildoma perrišta kairė vidinė klubinė arterija. Antruoju atveju balionėliai išleisti ir ištraukti prieš užbaigiant cezario pjūvio operaciją, dar kartą patikrinta hemostazė. Išvados Peraugusi placenta yra grėsminga akušerinė patologija, galinti sukelti masyvų kraujavimą. Pacienčių gydymas turi būti iš anksto atsakingai planuojamas. Intervencinės radiologijos metodai padeda sumažinti netekto kraujo kiekį. Norint užtikrinti adekvačią hemostazę, preokliuzinius balionėlius reikėtų išleisti prieš baigiant operaciją.
Keywords: invazyvi placenta; kraujavimas akušerijos praktikoje; intervencinė radiologija; preokliuziniai balionėliai