Литва и литовцы в романе С. Р. Минцлова «Орлиный взлет» - Лавринец, Павел (Literatūra, 2011)
LIETUVA IR LIETUVIAI S. R. MINCLOVO ROMANE „ERELIO KILIMAS“ Pavel Lavrinec Santrauka Straipsnyje nagrinėjamas Senosios Lietuvos ir lietuvių vaizdavimas rusų rašytojo Sergejaus Minclovo romane Erelio kilimas (lietuviškas vertimas Daina apie Sakalą). Gyvenęs Latvijoje S. Minclovas savo kūrinyje, parašytame specialiai Vytauto Didžiojo literatūriniam konkursui, akcentavo Lietuvos egzotiškumą, savitą lietuvių gyvenimo būdą, pagoniškąjį tikėjimą, specifinę socialinę struktūrą. Tam panaudotos įprastos rusų kūriniams apie lietuvių senovę klišės ir tradiciškas Vytauto ir Jogailos, lietuvių ir lenkų priešpastatymas. Minclovo romanas turi aiškų konjunktūrinį būdą, lėmusį apologišką senovės lietuvių ir pagrindinio herojaus vaizdavimą. Akcentuota istorinė tematika Minclovo istoriniame nuotykių romane prieštarauja istorinės problematikos redukavimui.