W kwestii pochodzenia Antanasa Strazdasa - Lebionka, Juozas (Literatūra, 1970)
W niniejszym artykule polemizuje się z wersją W. Wanagasa, przedstawioną w jego książce „Antanas Strazdas", zgodnie z którą poeta litewski A. Strazdas urodził się w 1760 roku i był synem Andriusa Strazdasa. Autor artykułu na podstawie nowego materiału archiwalnego broni tezy, że rok 1763 jest datą urodzenia A. Strazdasa, o czym napisał w roku 1877 J. Katelė (Kociello) w gazecie „Tygodnik Powszechny". Jak wiadomo, niniejszy dobrze informowany biograf pisał, że A. Strazdas urodził się dnia 4 czerwca 1763 r. we wsi Astrawas (obecnie Margėnai), w rejonie rokiskim i że był synem Jonasa Strazdasa.W tejże pracy dowodzi się również, iż twierdzenie W. Wanagasa, że A. Strazdas, syn Jonasa, był urodzony w Bagdoniškisie, jest błędne. W artykule oprócz tego analizuje się tradycję wsi Astrawas i Kriugiškis, słynną od początku XX wieku, o tym, że poeta A. Strazdas pochodzi z tych wiosek. Dostarcza się również nowe dane archiwalne o składzie rodziny Jonasa Strazdasa, jej przesiedleniu się do wsi Bajoriškiai i przebywaniu w niej.Zdaniem autora artykułu droga naukowa A. Strazdasa prowadziła go przez klasztor dominikański w Skapiškis. Na podstawie nowych danych archiwalnych wnioskuje się, iż ojciec poety i inni Strazdasowie w okolicy Kriaunos nie byli miejscowymi mieszkańcami. Poza tym przypuszcza się, że prawdopodobnie oni byli wolnymi włościanami.