Satyrinio jumoristinio žurnalo „Čiudak" istorijos klausimu - Barštein, A. (Literatūra, 1964)
Straipsnyje pateikiama trečiajame mūsų amžiaus dešimtmetyje ėjusio satyrinio humoristinio žurnalo „Čiudak" atsiradimo ir vystymosi istorija. Šis žurnalas iki šiol dar nėra išsamiau nagrinėtas. Straipsnyje mėginama išryškinti tiek idėjinį-tematinį, tiek ir visuomeninį-politinį žurnalo kryptingumą, jo pastangas suvokti gyvenimo prieštaravimų pobūdį, parodyti, kokį aktyvų vaidmenį jis yra vaidinęs, demaskuojant biurokratizmą, miesčioniškumą, cinizmą, obskurantizmą – visa tai, kas porevoliuciniais metais buvo paveldėta iš senojo pasaulio. Išryškinama žurnalo specifika, parodoma, kuo „Čiudak" skiriasi nuo kitų trečiojo dešimtmečio satyrinių humoristinių leidinių. Žurnalas nuolat kovojo dėl meno idėjiškumo ir aukšto lygio, plakdamas turinio skurdumą, trivialumą, neišprusimą, o tai tebėra aktualu ir mūsų dienomis. Parodomas žurnalo veidas, pateikiama jo skyrių, atskirų specialių numerių analizė, apibūdinamas stambiausių žurnalo „Čiudak" bendradarbių meninis meistriškumas. Analizuojamos ir įvairios komizmo formos ir priemonės. Greta tematikos ir meninių priemonių analizės parodomas žurnalo vaidmuo, auklėjant ištisą plejadą talentingų humoristų, kurie vėliau tapo aktyviais „Krokodilo" bendradarbiais.