M. Gorkis apie N. Leskovą - Straukaitė, D. (Literatūra, 1962)
N. Leskovo kūryba, esant gyvam autoriui, nebuvo teisingai literatūrinės kritikos įvertinta. Pirmasis N. Leskovo literatūrinį palikimą, nurodydamas jo vietą rusų literatūros istorijoje, nušvietė tarybinis rašytojas ir kritikas M. Gorkis. šiame straipsnyje bandoma atskleisti M. Gorkio duotą visapusišką N. Leskovo kūrybos įvertinimą, taip pat ir priežastis, paskatinusias M. Gorkį domėtis, propaguoti šio mažai pripažinto, bet produktyvaus rašytojo kūryba. Straipsnyje remiamasi M. Gorkio pasisakymais, skirtais N. Leskovo kūrybai apibūdinti, ir pastabomis apie jo kūrybos atskirus bruožus kitos paskirties straipsniuose bei laiškuose. M. Gorkis ypatingai vertino N. Leskovo liaudies atstovų paveikslus - , teisuolius" - teisingą ir įvairiapusišką rusų liaudies gyvenimo pavaizdavimą, spalvingą, turtingą ir liaudišką kalbą. Straipsnyje trumpai nušviesta ir N. Leskovo kūrybos įtak:a M. Gorkio kūrybai.