Reception of the Phenomenological Status of Person in F. M. Dostoevsky’ Prose (An Unpleasant Predicament) - Безруков, Андрей Н. (Literatūra, 2017)
This article deals with the small prose of writer-realist F.M. Dostoyevsky, the analysis of the story An Unpleasant Predicament in particular. The receptive method makes it possible to reveal the distinctive features of Dostoevsky’s poetics, his methods of creating an artistic image. The author of the article reveals the principles of depicting characters of An Unpleasant Predicament at the level of the plot, event, deed, speech game and reception of duality. Dostoevsky, in the format of the literary text, concretizes the typical features of historical time. The phenomenology of a person is viewed from the standpoint of social dynamics, individual-personality activity and situational adaptation. An analysis of artistic incident allows us to identify the hidden qualities of a person, decode the person and reveal a number of ontological characteristics of the image. It is concluded that a sociocultural paradigm influences the determination of literary character, which, in turn, changes the spectrum of the receptions of human nature. FENOMENOLOGINĖ ŽMOGAUS STATUSO RECEPCIJA MAŽJOJE F. DOSTOJESKIO PROZOJE („BJAURUS ANEKDOTAS“) Straipsnyje nagrinėjamas vienas mažosios realistinės F. Dostojevskio prozos tekstų „Bjaurus anekdotas“. Receptyvinis metodas leidžia išskirti pagrindinius Dostojevskio poetikos bruožus ir apibrėžti rašytojo meninio įvaizdžio kūrimo techniką. Šio straipsnio tikslas – analizuojant „Bjauraus anekdoto“ charakterių vaizdavimo principus atskleisti siužeto, veiksmo, kalbos žaismo ir kūrinio vertinimo dvilypumą. Dostojevskis, kurdamas literatūros tekstą, sukonkretina tipiškas istorinio laiko savybes. Į žmogaus fenomeną jis žvelgia iš socialiai dinamiškos, o kartu ir iš individualistinės žmogaus veiklos, jo gebėjimo prisitaikyti sociume perspektyvos. Kūrinio analizės dėka straipsnyje atskleidžiamos paslėptos personažų savybės, įvairios ontologinės paveikslų charakteristikos. Straipsnio autorius teigia, kad literatūros personažo charakterį sąlygoja sociokultūriniai veiksniai, kurie, savo ruožtu, keičia ir žmogaus prigimties vertinimą.