Мировое древо в картине мира Бориса Пастернака: образ поезда (в проекции на этномифопоэтическую систему восточных славян) - Елисова, Медина (Literatūra, 2007)
Straipsnis skirtas “traukinio” įvaizdžio kaip autorinės B. Pasternako mitopoetinės sistemos dalies analizei. Šis įvaizdis nagrinėjamas kaip izomorfinis universaliam “pasaulio medžio” simboliui ir kitų “pasaulio medžių” izomorfų rytinių slavų etnomitopoetinės sistemos fone. Analizė susideda iš nuoseklios įvaizdžio trijuose loginėse semantinėse pozicijose identifikavimo: įprasminimo subjektas, gretinimo subjektas ir gretinimo objektas, išskiriant tiesioginius įvaizdžio deskriptorius (reikšmes), reversinius deskriptorius (motyvus) ir perprasminimo kodus. Tyrimo rezultatai patvirtina, kad mitopoetinių reikšmių dalis yra daug didesnė už enciklopedinių reikšmių dalį.