Филосовский и религиозный эклектизм прозы Анатолия Кима (роман “Остров Ионы”) - Михайлова, Галина (Literatūra, 2007)
Straipsnyje apžvelgiami rašytojo A. Kimo panaudojimo savo kūryboje religinių, mokslo-filosofinių, ezoterinių ir mistinių sistemų atvejai. Straipsnio autorė atskleidžia esančių Kimo romane “Jonos sala” tokio tipo nuorodų semantiką, nurodo rašytojo tekste atsirandančių temų ir įvaizdžių, sietinų net su disonuojančiomis prasminėmis sekomis, galimas priežastis. Straipsnio autorė prieina išvados, kad Kimas originalios nuosavos filosofijos sukurti nesiekia, nes romanas “Jonos sala” yra filosofinių ir religinių temų, asimiliuojančių skirtingų krypčių idėjas ir reikšmes, svarstymų konglomeratas. Toks sąmoningas filosofinės eurozijietiškos pozicijos pasirinkimas patvirtina Kimo romaną esant ideologiniu bei atspindi dabartinės rusų inteligentijos didžiosios dalies nuotaikas.