Problem tłumacza „Pana Jana ze Świsłoczy" i „Chłopka" - Lebionka, Juozas (Literatūra, 1969)
Wielkim zdarzeniem w rozwoju prozy litewskiej było wydanie książki J. Chodźki p. t. „Pan Jan ze Świsłoczy" („Jonas iš Švisločės") w roku 1823 przez J. Rupejkę w Wilnie. W tym wydaniu również opublikowano jeden z samych najlepszych utworów z poezji litewskiej początku XIX wieku o tematyce socjalnej – to wolne tłumaczenie wiersza Wikriskiego poety F. Szahina-Sokoła „Chłopek".Pytanie, kto jest tłumaczem wyżej wspomnianych utworów, do dnia dzis iejszego niewyjaśnione w nauce historii literatury litewskiej.Autor artykułu nie zgadza się z poglądami tych historyków, którzy twierdzą, że J. Rupejka, oficjalny tłumacz książki J. Chodźki, podobnie nie mógł sam jej przetłumaczyć z powodu swej niedouczoności i małych zdolności, i opierając się na całym szeregu faktów udowadnia, że pióru J. Rupejki należy nie tylko tłumaczenie „Pana Jana ze Świsłoczy", lecz może także należy i tłumaczenie razem wydrukowanego wiersza F. Szahina-Sokoła „Chłopek".
Keywords: -