M. de Stal literatūrinės pažiūros jos ankstyvuosiuose kūriniuose - Nikolskis, A. (Literatūra, 1963)
De Stal buvo viena iš romantizmo Prancūzijoje pradininkių. Jos kūryba, ypač veikalai literatūros klausimais, duoda įdomios medžiagos tyrinėtojui, kaip esminių pasikeitimų Prancūzijoje atspindys feodalizmo žlugimo ir buržuazinės revoliucijos metu. De Stal teoriniuose teiginiuose pasireiškė senosios klasicizmo literatūrinės sistemos griuvimas ir naujų tendencijų atsiradimas.Straipsnyje nagrinėjami jos „Laiškai apie Ruso kūrinius ir būdą" (1788), „Apie prasimanymus" (1792), „Apie aistrų poveikį žmonių ir tautų laimei" (1796). Jau šiuo de Stal kūrybos laikotarpiu pasireiškė jos pažiūros, kurios buvo išplėstos ir pagilintos knygose „Apie literatūrą" ir „Apie Vokietiją" – de Stal romantikės veikaluose. De Stal naujai įvertina senosios moralės principus, stebi žmogaus vidinių jausmų kovą, kritikuoja tradicinius literatūrinius žanrus, kovoja už rašytojo stiliaus laisvę ir išraiškingumą.Traktate „Apie prasimanymus" de Stal daro pirmus mėginimus pagrįsti literatūrinių reiškinių nagrinėjimą istoriniu principu. Šį principą ji vysto savo knygoje „Apie literatūrą".De Stal ankstyvosios literatūrinės pažiūros yra pažangios tiek politiniu, tiek ir literatūriniu požiūriu; kartu jas tam tikru laipsniu ribojo jos pasaulėžiūros bruožai, susiję su buržuaziniu liberalizmu.
Keywords: -