Malraux et Gary mythomanes - Laurent, Thierry (Literatūra, 2022)
Le dessein de ce travail est de réfléchir à la différence entre mensonge et mythomanie en littérature, de mettre en évidence la présence de l’auto-fabulation dans les œuvres romanesques et textes mémoriels de Malraux et de Gary, d’évaluer le degré d’importance de celle-ci, de comparer ce qu’elle révèle sur la personnalité de chacun et la posture sociale qu’il exhibe, enfin d’analyser quelques-unes de ses caractéristiques formelles et les mettre en relation avec l’art, si répandu, de l’autofiction. Malraux ir Gary – mitomanai Anotacija. Šio straipsnio sumanymas – apmąstyti, kas skiria melą ir mitomaniją literatūroje. André Malraux ir Romaino Gary romanuose ir memuariniuose tekstuose siekiama išryškinti autofabulą, įvertinti jos svarbos lygį, palyginti, ką ji liudija apie kiekvieno autoriaus asmenybę ir demonstruojamą socialinę padėtį. Galiausiai, siekiama išanalizuoti kai kurias formalias autorių charakteristikas ir susieti jas su gana paplitusiu autofikcijos reiškiniu. Reikšminiai žodžiai: Malraux, Gary, mitomanija, autofabula, autofikcija, literatūrinė apgaulė.